Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή ένας ασθενής που πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς αποφασίζει να ανατρέξει στο διαδίκτυο προκειμένου να λάβει τη στοιχειώδη ενημέρωση σχετικά με τις υπάρχουσες και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές θεραπείες, θα εκπλαγεί από την πληθώρα και τον καταιγισμό πληροφοριών και σχετικών επιστημονικών και μη άρθρων που αναφέρονται σε αυτό το τόσο συχνό, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της φλεβικής κυκλοφορίας.

Η πλειονότητα των άρθρων που αφορούν στη σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας κατά την αναζήτηση στη διεθνή βιβλιογραφία αφορούν:

  • την κλασσική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή ή stripping)
  • το Ενδοαυλικό Laser (Endovenous Laser Treatment ή Laser Ablation)
  • τις ραδιοσυχνότητες
  • τη σκληροθεραπεία με αφρό (Foam Sclerotherapy)
  • τη χρήση ειδικής κόλλας, πάντα υπό προϋποθέσεις

Αντιμετώπιση Κιρσών μέσω σωστού θεραπευτικού σχεδιασμού από τα έμπειρα πάντα χέρια εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού.

Μέσα από τη σύγκριση των διαφορετικών τεχνικών που βρίσκονται στη διάθεση των αγγειοχειρουργών, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια είναι σε θέση ο θεράπων ιατρόςεν συνεχεία, να δώσει τις σωστές πληροφορίες και να επιλέξει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση για τον εκάστοτε ασθενή του. Όλα όσα περιγράφηκαν ανωτέρω αποτελούν μία ιδιαιτέρως σύνθετη και πολυπαραγοντική συνήθως διαδικασία η οποία απαιτεί κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, κάτι που συνήθως λείπει από τους ασθενείς.

Επομένως, η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί ενώμπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με μία σύγχρονη τεχνική που μπορεί να έχει εξαιρετικά αρχικά αποτελέσματα, εκ των πραγμάτων όμως, δεν θα είμαστε πολλές φορές σε θέση να γνωρίζουμε τη χρονική διάρκεια αυτού του αποτελέσματος, συγκρινόμενη πάντα με άλλες, παλαιότερες μεθόδους.

Πρέπει κανείς να λαμβάνει πάντα υπόψιν του κατά τη σύγκριση διαφορετικών θεραπευτικών όπλων στην καταπολέμηση κάποιας πάθησης, ότι η διενέργεια κάθε τεχνικής θεραπείας οφείλει να εκτελείται με τον καλύτερο πάντα δυνατό τρόπο. Με λίγα λόγια αν μία τεχνική, όσο σύγχρονη κι αν είναι, δεν εκτελείται ορθά, δίχως την απαιτούμενη χειρουργική εμπειρία, τότε η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση ‘αδικείται’ σε σχέση με κάποια άλλη η οποία εκτελείται με τον αρτιότερο τρόπο.

Εκείνα που εξετάζει κανείς κατά τη σύγκριση διαφορετικών θεραπευτικών τεχνικών στη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των ενοχλητικών κιρσών συνήθως είναι:

  • η ασφάλεια της επέμβασης
  • η αποτελεσματικότητα της επέμβασης
  • η όποια σχετική ή μη ταλαιπωρία του ασθενούς,
  • το επιζητούμενο πάντα αισθητικό αποτέλεσμα και την αντοχή αυτού σε βάθος χρόνου.

Ορισμένες από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως είναι αναμενόμενο έχουν καλύτερα αποτελέσματα από άλλες, σε κάποιες από τις παραπάνω παραμέτρους, γεγονός που μας οδηγεί ενίοτε στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση των κιρσών πολλές φορές απαιτεί το συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σύγκριση διαθέσιμων τεχνικών θεραπευτικής αντιμετώπισης κιρσών

Η σαφηνεκτομή (κλασσική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση), σαφέστατα, μειονεκτεί σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους, σε σύγκριση με άλλες νεότερες τεχνικές και, συνεπώς, σήμερα, δικαιωματικά τείνει να εγκαταλειφθεί.

Η σκληροθεραπεία με αφρό, η έγχυση δηλαδή σκληρυντικών ουσιών όπως η πολιδοκανόλη, μέσα σε παθολογικές (ανεπαρκούσες) φλέβες έχει ως κύρια ένδειξη χρησιμοποίησής της την υποτροπή κιρσών. Εκτελείται σχετικά εύκολα και απλά και εφαρμόζεται άνετα σε περιβάλλον ιατρείου, χωρίς τομές ή ράμματα. Παρουσιάζει εξαιρετικά μικρότερη αντοχή στο χρόνο και διενεργείται μόνο σε εξαιρετικά ελικωμένες, επιφανειακές και μικρής διαμέτρου και μήκους φλέβες.

Η ειδική κόλλα (VenaSeal Closure System) που εγχύεται μέσα στην ανεπαρκούσα συνήθως μείζονα σαφηνή φλέβα, έχει σχετικά ανώδυνη για τον ασθενή και για τον ιατρό εφαρμογή, αφού έχει λιγότερες τεχνικές απαιτήσεις από την πλευρά του αγγειοχειρουργού. Αποτελεί ελπίδα για το μέλλον της θεραπείας των κιρσών, αλλά, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία για την εξασφάλιση του αρχικά καλού αποτελέσματος πέραν του έτους. Επίσης αρκετά συχνά χρήζει υπερηχογραφικής παρακολούθησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πολλές φορές αν κριθεί αναγκαίο εκ νέο