Οι κιρσοί αποτελούν μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Βέβαια, εμφανίζεται συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό. Παρότι οι κιρσοί κατά κύριο λόγο, πέρα από την ενοχλητική συμπτωματολογία, δεν παρουσιάζουν κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, μπορούν να προκαλέσουν αισθητικά αλλά και πρακτικά προβλήματα! Όσο δε θεραπεύονται και εξελίσσεται η φλεβική ανεπάρκεια υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θρόμβωσης η οποία δυνητικά μπορεί να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή του πάσχοντος! Ποιά είναι τα αίτια και τα συμπτώματά των κιρσών; Ποιές είναι οι διαθέσιμες θεραπείες για τους κιρσούς και τι ενέργειες περιλαμβάνει η πρόληψη και η αντιμετώπισή τους;

 

Τι είναι οι κιρσοί;

Με τον όρο «κιρσοί» αναφερόμαστε σε φλέβες, οι οποίες εντοπίζονται στα πόδια και είναι παθολογικά διογκωμένες. Αυτή η διόγκωση οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα «λιμνάζει» σε συγκεκριμένα σημεία, καθώς το αίμα δεν προωθείται κατά μήκος των φλεβών. Οι κιρσοί είναι κυρίως εμφανείς όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση και μπορούν να ψηλαφηθούν εύκολα. Οι κιρσοί μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα βάρους, άλγος, καύσο, κνησμό και ερυθρότητα στα πόδια, όπως και οίδημα.

 

Οι κιρσοί ουσιαστικά αποτελούν μια παθολογική κατάσταση, η οποία έρχεται ως επακόλουθο της φλεβικής ανεπάρκειας. Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια πάθηση κατά την οποία κάποιες βαλβίδες στο εσωτερικό συγκεκριμένων φλεβών δε λειτουργούν σωστά (ανεπαρκούν) με αποτέλεσμα να επιτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος μέσα σε αυτές. Επομένως, σημαντική ποσότητα αίματος δεν επιστρέφει προς την καρδιά, αλλά λιμνάζει στο επιπολής φλεβικό δίκτυο των ποδιών.

 

Αίτια των κιρσών

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση των κιρσών. Μεταξύ αυτών είναι σαφώς η κληρονομικότητα, αφού εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οι πιθανότητες εμφάνισης κιρσών αυξάνονται, η ηλικία, το φύλο, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η ορθοστασία. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κιρσούς σε σχέση με τους άνδρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους.

 

Συμπτώματα των κιρσών

Οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα και προβλήματα. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται βάρος και πόνο στα πόδια τους, ενώ άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν αίσθημα καύσου, κνησμό και ερυθρότητα. Οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα των κιρσών.  Οι κιρσοί μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και να περιορίζουν την κινητικότητα και την αυτοπεποίθησή του.

 

Πρόληψη των κιρσών

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη των κιρσών ή την αντιμετώπιση των υπαρχόντων κιρσών. Ένα από αυτά είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει τη φλεβική ανεπάρκεια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η τακτική άσκηση που περιλαμβάνει με οποιοδήποτε τρόπο τη σύσπαση των μυών του ποδιού καθώς και η αποφυγή της ορθοστασίας που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

 

Θεραπεία των κιρσών

Οι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Η συντηρητική προσέγγιση που σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελεί θεραπεία,  περιλαμβάνει τη χρήση ελαστικών καλτσών ή κολάν, την αλλαγή διατροφικών συνηθειών, την άσκηση,  την αποφυγή της ορθοστασίας και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Κατά κάποιον τρόπο καθυστερεί τη βέβαιη εξέλιξη της πάθησης σε βάθος χρόνου και ο/η  ασθενής αισθάνεται κάπως καλύτερα λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα στην καθημερινότητά του.

 

Ο ρόλος της ενδοαυλικής θεραπείας με Laser

Την πλέον σύγχρονη, σχεδόν ανώδυνη και με τα καλύτερα λειτουργικά και αισθητικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θεραπευτική αντιμετώπιση των κιρσών αποτελεί το Ενδοαυλικό Laser! Αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος πραγματοποιείται με χορήγηση ήπιας αναισθησίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η θερμική ενέργεια του Laser προκαλεί σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, τη συρρίκνωσή της και τελικά το οριστικό σφράγισμα του αυλού του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους.

 

Η ενδοαυλική laser θεραπεία είναι ανώδυνη, ταχεία, ακριβής, απόλυτα ασφαλής και έχει ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης. Είναι βάσει διεθνούς βιβλιογραφίας η πλέον αποτελεσματική επιλογή για όσους θέλουν να απαλλαγούν μόνιμα από τους κιρσούς, τη συμπτωματολογία και τους κινδύνους από τις επιπλοκές αυτών.

 

Συμπεράσματα

Οι κιρσοί είναι μια συνηθισμένη πάθηση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Μπορούν να προκαλέσουν αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα, αλλά και να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνοι υπό προϋποθέσεις! Η θεραπεία με το Ενδοαυλικό Laser αποτελεί στις μέρες μας, εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία την πιο αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική λύση για την απαλλαγή από τους κιρσούς. Συμβουλευτείτε τον Αγγειοχειρουργό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σύγχρονες τεχνικές θεραπείας! Με την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία, μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κιρσούς και να αποκτήσετε και πάλι υγιή και όμορφα πόδια.