• Διακοπή καπνίσματος : Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνo εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και ακρωτηριασμών.

• Ελάττωση χοληστερόλης : Καταρχήν ενημερωθείτε για τις τιμές της χοληστερόλης σας. Αν η ολική χοληστερόλη σας είναι > 200 mg/dl ή η LDL > 130 mg/dl , ενδέχεται να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα αγγειακά συμβάματα. Η αυξημένη LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, μπορεί να είναι κληρονομική, αποτέλεσμα διατροφής πλούσιας σε κορεσμένα λίπη, έλλειψης άσκησης ή ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη. Η προσπάθεια για μείωση της «κακής» και αύξηση της «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο αγγειακών συμβαμάτων. Η χοληστερόλη σε αρκετά άτομα μπορεί να ρυθμιστεί με σωστή διατροφή και άσκηση. Κάποιοι όμως χρήζουν κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Προσθέτοντας στη διατροφή ίνες, όπως ψωμί ολικής άλεσης και προϊόντα δημητριακών, ωμά όχι αποφλοιωμένα φρούτα, λαχανικά, και ξηρά φασόλια, μπορεί να επιτευχθεί μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης κατά 5-20%.

• Οι διαβητικοί… Ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του ιατρού σας για καλή ρύθμιση του διαβήτη. Συχνά αρκεί για τη σωστή ρύθμιση να προσέχει κανείς τι, πόσο και πότε τρώει. Συνεργασία ανάμεσα σε ιατρό και διαιτολόγο-διατροφολόγο για κοινή διαμόρφωση υγιεινού προγράμματος διατροφής. Σύσταση για αλλαγές στον τρόπο ζωής και εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη που απομακρύνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων αγγειακών συμβαμάτων. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η σωστή φροντίδα των ποδιών των διαβητικών ασθενών.

• Έλεγχος αρτηριακής πίεσης : Tουλάχιστον μια φορά ετησίως. Αν είναι αυξημένη, συνεργαστείτε με τον ιατρό σας ώστε να τη ρυθμίσετε. Η αρτηριακή υπέρταση είναι σημαντική αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου αγγειακού συμβάματος. Αν η συστολική πίεση είναι επίμονα > 120 mmHg ή η διαστολική πίεση είναι επίμονα > 80 mmHg, μιλήστε με τον ιατρό σας. Αν διαγνωστεί υπέρταση, μπορεί να απαιτηθεί αλλαγή στη διατροφή σας, τακτική άσκηση ή κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Με τη χορήγηση του κατάλληλου συνδυασμού φαρμάκων, αποφεύγονται ανεπιθύμητες καταστάσεις και δεν εμποδίζονται οι δραστηριότητές σας.

• Διατροφή χαμηλή σε αλάτι και ζωικό λίπος : Οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και επομένως του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα καρδιαγγειακά συμβάματα. Φροντίδα για ισορροπημένη καθημερινή δίαιτα με αφθονία φρούτων, λαχανικών, σιτηρών και μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα, ξηρούς καρπούς, φασόλια).

• Σωματική άσκηση : Αναζητείστε χρόνο μέσα από τις ασχολίες σας για καθημερινό, ζωηρό βάδισμα 30 τουλάχιστον λεπτών της ώρας. Μπορείτε να επιλέξετε και κάποια άλλη μορφή σωματικής δραστηριότητας ή άσκησης που τυχόν απολαμβάνετε, όπως π.χ. ποδηλασία, κολύμβηση, τρέξιμο, χορό, tennis, golf ή αεροβική γυμναστική. Βάλτε στην άκρη καθημερινά χρόνο για τον εαυτό σας!