Η παρουσία ευρυαγγειών στα πόδια είναι εξαιρετικά συχνή και αποτελεί ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού. Σε μεγάλο ποσοστό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, όμως, η αντιαισθητική εικόνα ενός ποδιού με ευρυαγγείες είναι αρκετή για να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του ασθενούς και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής του.

Τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν, είναι συνήθως βάρος στα πόδια, κνησμός, καύσος και σπανιότερα πόνος και οιδήματα στους αστραγάλους. Συνήθως το πρωί ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά μέχρι το βράδυ.

Οι ευρυαγγείες είναι εμφανείς και διατεταμένες φλέβες στο δέρμα, κόκκινου ή μπλε χρώματος. Μερικές φορές είναι εμφανείς κάτω από το δέρμα φλέβες μεγαλύτερης διαμέτρου, οι οποίες καταλήγουν στις ευρυαγγείες. Παρ’ όλο που η παρουσία των ευρυαγγειών στο πόδι είναι εμφανής, η κλινική εξέταση από τον αγγειοχειρουργό είναι σημαντική και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην διάγνωση. Για την ανακούφιση από συμπτώματα και την αποκατάσταση της εξωτερικής εμφάνισης των ποδιών μπορούν να εφαρμοσθούν, ανάλογα με την περίπτωση, σκληροθεραπεία καθώς και σκληροθεραπεία με αφρό. Ο αριθμός των συνεδριών που είναι απαραίτητες για την θεραπεία εξαρτάται τόσο από την έκταση του προβλήματος όσο και από την ανταπόκριση των ευρυαγγειών στην θεραπεία. Κατά μέσο όρο χρειάζονται 4-5 συνεδρίες, για κάθε πόδι, διάρκειας 30-45 λεπτών. Μετά από κάθε συνεδρία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά την ημέρα του, αναμένεται όμως, να υπάρχουν εκχυμώσεις στο δέρμα (μελανιές) ή ήπιος ερεθισμός, που εξαφανίζονται σε περίπου 10 ημέρες.