Ο αγγειοχειρουργός Κωνσταντίνο Ν. Ξηρομερίτης μάς εξηγεί τι είναι το ενδοφλέβιο Laser και πώς δίνει λύση στο πρόβλημα.

Το ενδοφλέβιο Laser είναι η πιο εξελιγμένη και ιδιαίτερα ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των ενοχλητικών κιρσών των κάτω άκρων. Η δημιουργία φλεβικών κιρσών στα πόδια πιθανόν να υποκρύπτει παθολογία στη φλεβική κυκλοφορία, όπως την αύξηση του όγκου του αίματος έως και 30-40% και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων και άτονων φλεβικών ελκών στην περιοχή κάτω από τη μεσότητα της γαστροκνημίας, με εξαιρετικά δύσκολη, τις περισσότερες φορές, επούλωση και έντονο πόνο. Η πάθηση αυτή είναι εξελικτική με τάση επιδείνωσης σε βάθος χρόνου. Απώτερος σκοπός της συγκεκριμένης θεραπευτικής τεχνικής είναι ο ενδοαυλικός αποκλεισμός είτε της μείζονος είτε της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας, η οποία εμφανίζει βαλβιδική ανεπάρκεια και αδυνατεί να επαναπροωθήσει το σύνολο της ποσότητας του αίματος που κυκλοφορεί στο εσωτερικό της προς την καρδιά, με αποτέλεσμα αυτό να παλινδρομεί και εν τέλει να λιμνάζει σε παράπλευρες αυτής φλέβες δημιουργώντας τους αντιαισθητικούς κιρσούς.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοαυλικής θεραπείας με τη χρήση Laser, αντί της κλασσικής σαφηνεκτομής, είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά:

– η ενδοαυλική θεραπεία με τη χρήση θερμικής ενέργειας Laser ουσιαστικά προκαλεί σύμπτηξη των τοιχωμάτων της φλέβας, συρρίκνωσή της και οριστικό σφράγισμα του αυλού της, μην επιτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο παλινδρόμηση του αίματος που προκαλούν τη δημιουργία κιρσών.
– Επειδή δεν πραγματοποιείται εκτομή της φλέβας κι επομένως δε συντελείται ιδιαίτερος τραυματισμός, μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως αιμορραγία, μείζονα αιματώματα, μετεγχειρητικό άλγος, απουσιάζουν εντελώς ή περιορίζονται στο ελάχιστο.
– Επιπρόσθετα, συγκρίνοντάς τη με την κλαςική χειρουργική αντιμετώπιση, η ενδοφλεβική θεραπεία με Laser έχει πολύ μικρότερα ποσοστά υποτροπής (3-4% περίπου στη δεκαετία), ενώ δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
– Είναι μία ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής μέθοδος που ταυτόχρονα συνοδεύεται και από άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Διενεργείται υπό ταυτόχρονη υπερηχογραφική καθοδήγηση και περιλαμβάνει την προώθηση ενός λεπτού καθετήρα Laser που στην κορυφή του φέρει την οπτική ίνα στο εσωτερικό της σαφηνούς φλέβας και την προώθησή του έως και 1-2εκ. απόσταση από τη σαφηνομηριαία συμβολή (σημείο που η μείζων σαφηνής συναντά τη μηριαία φλέβα). Κατά μήκος της φλέβας γίνεται έγχυση τοπικού αναισθητικού διαλύματος (tumescence anaesthesia) και στη συνέχεια η θερμική ενέργεια (laser) προκαλεί την ανάπτυξη θερμοκρασιών έως και 120 βαθμών Κελσίου, προκαλώντας τη συρρίκνωση και το ολοκληρωτικό σφράγισμα του ανεπαρκούντος φλεβικού αυλού. Mικρές τοπικές κιρσεκτομές, μέσα από πολύ μικρές οπές διαμέτρου ακόμα και μικρότερης του χιλιοστού, ολοκληρώνουν με απόλυτη επιτυχία τη διαδικασία.

Όπως προαναφέρθηκε, η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ασφαλής και αποτελεί στις μέρες μας τη ναυαρχίδα στην αντιμετώπιση των φλεβικών κιρσών παγκοσμίως. Λόγω των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών επιτυχίας που καταγράφει η συγκεκριμένη τεχνική, συνιστάται επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Deutsche Gesellschaft fuer Phlebologie, την Αμερικανική Αγγειοχειρουργική Κοινότητα και το American Venous Forum έναντι της κλασσικής σαφηνεκτομής. Οι πιθανότητες επιπλοκής μειώνονται περαιτέρω μέσω της υψηλής εξειδίκευσης του αγγειοχειρουργού και την ταυτόχρονη παρουσία κατάλληλης υποδομής και υψηλής τεχνολογίας που απαιτείται για τη διενέργειά της.

Για περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση και την αντιμετώπισή της, απευθυνθείτε στον Αγγειοχειρουργό Κωνσταντίνο Ν. Ξηρομερίτη, Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου Διάγνωσης & Θεραπείας Φλεβικών Παθήσεων της Βιοκλινικής.