Οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων αποτελούν μια αρκετά συνήθη παθολογική κατάσταση, με πιο επιρρεπείς τις γυναίκες.

Δεν συνιστούν κάποια ιδιαίτερα επικίνδυνη παθολογία, αλλά μόνο αισθητικό πρόβλημα. Είναι όμως σημαντικό να κατανοήσουμε τα συμπτώματα, τα αίτια και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την εξάλειψή τους.

 

Τι είναι οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων;

Οι ευρυαγγείες ποδιών είναι μικρές, διατεταμένες φλέβες (τριχοειδή φλεβίδια) που εμφανίζονται στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος των ποδιών. Έχουν μικρή διάμετρο, λιγότερο από ένα χιλιοστό, και μπορεί να έχουν μπλε, μωβ ή και κόκκινο χρώμα. Οι ευρυαγγείες των ποδιών αποτελούν συνήθως τυπική συμπτωματολογία και κλινική εικόνα των αρχικών σταδίων φλεβικής ανεπάρκειας. Η μη σωστή λειτουργία των βαλβίδων στο εσωτερικό συγκεκριμένων φλεβών, οι οποίες αποτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος οδηγεί στην αύξηση της φλεβικής πίεσης και επομένως στη διάταση των φλεβών, προκαλώντας την εμφάνιση των ευρυαγγειών.

 

Αίτια των ευρυαγγειών των κάτω άκρων

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση ευρυαγγειών στα πόδια. Οι γενετικοί παράγοντες είναι σημαντικοί, καθώς η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξή τους. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ευρυαγγειών, λόγω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν είναι η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η κατάκλιση καθώς και η παρατεταμένη ορθοστασία.

 

 

Συμπτωματολογία

Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά συνήθως δημιουργούν έντονο αισθητικό πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς, κυρίως γυναίκες. Παρά όμως την απουσία άλγους, μπορεί να γίνουν αρκετά

ενοχλητικές, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου, βάρους ακόμα και κνησμού στην περιοχή όπου εμφανίζονται. Παρόλο που οι ευρυαγγείες συνήθως δεν είναι επικίνδυνες, είναι σημαντικό να διερευνηθεί οποιαδήποτε νέα εμφάνιση ευρυαγγειών προκειμένου να αποκλειστεί η ύπαρξη σοβαρότερης φλεβικής παθολογίας.

 

Διάγνωση των ευρυαγγειών

Για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό. Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή αξιολόγηση των ευρυαγγειών, στην οποία περιλαμβάνεται ο έλεγχος και η ψηλάφηση της περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει και εξετάσεις όπως το triplex φλεβών κάτω άκρων για περαιτέρω αξιολόγηση της φλεβικής παθολογίας. Με βάση τη διάγνωση, ο γιατρός θα μπορεί να προτείνει στον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία.

 

Θεραπευτικές επιλογές

Οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται με συνεδρίες σκληροθεραπείας! Η σκληροθεραπεία αποτελεί τον επίσημο και τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο εξάλειψης των ευρυαγγειών. Πρόκειται για την έγχυση μίας σκληρυντικής ουσίας σε μορφή υγρού ή αφρού, ανάλογα την περίσταση. Αυτή η ουσία προκαλεί ίνωση στον εσωτερικό χιτώνα των τριχοειδών αυτών φλεβιδίων. Η κάθε συνεδρία διαρκεί συνήθως 30 λεπτά και πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (2-4 εβδομάδες).

 

Προληπτικές συμβουλές για τις ευρυαγγείες ποδιών

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εμφάνισης των ευρυαγγειών των κάτω άκρων υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να ασκείστε τακτικά. Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία ή την κατάκλιση. Επίσης, αποφύγετε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως η συνεχής χρήση καυτού νερού στο ντους ή την επίσκεψη σε θερμές πηγές. Εάν, παρόλα αυτά εμφανίσετε ευρυαγγείες, μπορείτε να φοράτε καλσόν ή κάλτσες με συμπιεστική ιδιότητα για να βοηθήσετε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας.

 

Συμπέρασμα

Οι ευρυαγγείες ποδιών είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Παρόλο που συνήθως δεν προκαλούν πόνο, μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση καθώς και έντονο αισθητικό πρόβλημα. Η διάγνωση και η θεραπεία των ευρυαγγειών γίνεται πάντα από εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό, με την κατάλληλη φροντίδα του οποίου μπορείτε να βελτιώσετε την εμφάνιση και την υγεία των ποδιών σας.