Υπάρχουν επιπλοκές που καθιστούν τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς επικίνδυνους;

Ανεξάρτητα της βαρύτητας και ανεξάρτητα από το αν προκαλούν συμπτώματα ή όχι, οι κιρσοί είναι πιθανό να προκαλέσουν επιπλοκές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές είναι η θρόμβωση που προκαλεί στην παθούσα περιοχή πόνο, σκληρότητα, και έντονα κόκκινο χρώμα. Εάν αναπτυχθεί θρόμβος σε κιρσό μιλάμε πλέον για επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε ασθενής με αυτό το πρόβλημα να αναζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια από τον αγγειοχειρουργό του.

Ο θρόμβος αυτός μπορεί να επεκταθεί και να εισέλθει σε βαθιά φλέβα του ποδιού, προκαλώντας εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πνευμονική εμβολή. Σημαντικός είναι επίσης ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά από τρώση του δέρματος που καλύπτει τον κιρσό, δηλαδή κιρσορραγία.

Όσον αφορά στη θεραπεία ποιά θεωρείται η πλέον σύγχρονη στις μέρες μας;

Αν και δεν λύνει ριζικά το πρόβλημα, η συντηρητική θεραπεία της χρήσηςελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, με ή χωρίς τη χορήγηση συνοδών φαρμάκων από το στόμα, μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και επιβραδύνει την φυσική εξέλιξη.

Παρ’ όλα αυτά η πιο αξιόπιστη θεραπεία είναι η ενδοαυλική θεραπεία με Laser καθώς είναι η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα θεραπεία.

Με την σύντομη αυτή θεραπεία, η οποία δεν απαιτεί γενική αναισθησία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πίσω στην καθημερινότητα του άμεσα, ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Σημειώνεται ότι, ο συνδυασμός της ενδοαυλικής θεραπείας με τις μικροφλεβεκτομές εξασφαλίζει, εκτός των άλλων, και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.