Μιλώντας για ευρυαγγείες εννοούμε φλεβίδια σε μέγεθος τρίχας στην επιφάνεια του δέρματος που δεν αυξάνεται η διάμετρός τους, όπως συμβαίνει με τους κιρσούς, αλλά διακρίνονται αρκετά έντονα στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος προκαλώντας κυρίως αισθητικό πρόβλημα. Επομένως πρόκειται για μικρές μη φυσιολογικές φλέβες, οι οποίες όμως δεν αποτελούν κανένα απολύτως κίνδυνο που πιθανόν να οδηγούσε σε κάποια από τις επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας, όπως η θρόμβωση. Κλινικά καταλαμβάνουν το πρώτο από τα έξι στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας.

Παρατηρείται συχνά σε αρκετούς από τους ασθενείς να παραμένουν στο στάδιο των ευρυαγγειών εφ’ όρου ζωής. Πολλές φορές όμως, ειδικά αν σε ένα πόδι υπάρχουν διάσπαρτες, πολλές ευρυαγγείες, πιθανόν να υποβόσκει πιο σοβαρό πρόβλημα και το πόδι να πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια προχωρημένου σταδίου που συνήθως εκτός των άλλων οδηγεί στην εμφάνιση φλεβικών κιρσών με αντίστοιχα ιδιαιτέρως ενοχλητική συμπτωματολογία όπως αίσθημα βάρους, άλγος, οίδημα, καύσο, κνησμό και ενίοτε, σε πιο προχωρημένο στάδιο αλλοιώσεις του δέρματος.

Η διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας στην ειδική περίπτωση των μη εμφανών στο δέρμα φλεβικών διαταραχών τίθεται μετά από λεπτομερή υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex φλεβών) από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Στη συνέχεια, αν επιβεβαιωθεί σε ασθενή με ευρυαγγείες η ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας, συστήνεται στον/στην ασθενή η θεραπευτική αντιμετώπιση προς αποφυγή κάποιας μελλοντικής επιπλοκής όπως η θρόμβωση ή της ταλαιπωρίας από την εξέλιξη της πάθησης στην καθημερινότητά του. Επιπροσθέτως δίνεται η δυνατότητα στον αγγειοχειρουργό για ακριβή και σωστό σχεδιασμό της κατάλληλης ανά περίσταση θεραπευτικής αντιμετώπισης με σκοπό την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ενδοαυλικό laser κιρσών: Εντελώς ανώδυνα, άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με laser εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αναφέρεται ως η πλέον σύγχρονη, ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται λύση στις μέρες μας σε περιστατικά φλεβικής ανεπάρκειας που μέχρι πρώτινος, είτε με την κλασσική χειρουργική μέθοδο της σαφηνεκτομής, είτε με την έλλειψη αναλυτικής και λεπτομερούς χαρτογράφησης, θεωρούνταν μη χειρουργήσιμες ή παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά υποτροπής και επιπλοκών.

Σήμερα, αντί να αφαιρεθεί η πάσχουσα φλέβα εισάγεται, υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, μετά από παρακέντηση, ένας πολύ λεπτός καθετήρας που στην κορυφή του φέρει την οπτική ίνα του laser η οποία απελευθερώνει θερμική ενέργεια συρρικνώνοντας τα φλεβικά τοιχώματα κλείνοντας οριστικά την ανεπαρκούσα προβληματική φλέβα. Έτσι η κυκλοφορία του αίματος αποκαθίσταται από τις υπόλοιπες υγιείς φλέβες του επιπολής (επιφανειακού) φλεβικού δικτύου.

Το ενδοαυλικό laser είναι επομένως μία αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη σύγχρονη μέθοδος που πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και υπερηχογραφική καθοδήγηση με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια και στα δύο πόδια ταυτόχρονα αν υπάρχει ανάγκη. Η διάρκεια της θεραπείας δεν υπερβαίνει τα 45-50 λεπτά, πραγματοποιείται χωρίς τομές και ιδιαίτερο πόνο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα σπίτι του επιστρέφοντας από το ίδιο απόγευμα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση απευθυνθείτε στον Αγγειοχειρουργό Κωνσταντίνο Ν. Ξηρομερίτη, MD, PhD, MSc, Διευθυντή Δ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων, Metropolitan General.