κιρσοί

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης, Διευθυντής Δ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΚΟΣΤΟΣ

Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων;

Οι φλέβες του επιπολής, του εν τω βάθει συστήματος και των διατιτραινουσών φλεβών διαθέτουν βαλβίδες. Οι λειτουργικώς επαρκείς βαλβίδες επιτρέπουν τη ροή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά και από το επιπολής προς το εν τω βάθει σύστημα μέσω των διατιτραινουσών και των δύο συμβολών των σαφηνών φλεβών με το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα.

Οι κιρσοί κάτω άκρων είναι διατεταμένες φλέβες, οι οποίες έχουν απωλέσει τη φυσιολογική τους διάμετρο, έχουν διογκωθεί σημαντικά και είναι έντονα ψηλαφητές στο πόδι. Δημιουργούνται κυρίως όταν ανεπαρκούν οι βαλβίδες της μείζονος ή/και της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας με επακόλουθο την παλινδρόμηση και λίμναση του φλεβικού αίματος εντός των φλεβικών στελεχών και των κλάδων τους που οδηγεί σε φλεβική συμφόρηση, αυξημένη φλεβική πίεση στο πόδι και δημιουργία κιρσών.

Η διεύρυνση των φλεβικών στελεχών προκαλεί μεγαλύτερη λειτουργική ανεπάρκεια των βαλβίδων και διαρκής επομένως επίταση του φαινομένου. Οι κιρσοί διακρίνονται σε πρωτοπαθείς (χωρίς προηγούμενη προφανή αιτία) και σε δευτεροπαθείς (όταν προηγείται φλεβική θρόμβωση, συνεχής εξητερική πίεση, τραύμα ή φλεγμονώδης επεξεργασία.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών στα πόδια;

Οι κιρσοί εκτός από αισθητικό πρόβλημα συνιστούν ενίοτε και μία αρκετά επικίνδυνη παθολογία.

Η τυπική κλινική συμπτωματολογία των κιρσών και της χρόνιας φλεβικής νόσου του επιπολής φλεβικού συστήματος η οποία σε βάθος χρόνου γίνεται όλο και πιο ενοχλητική έως και αφόρητη στην καθημερινότητα πολλών ασθενών ποικίλλει από ελάχιστα και μηδαμινά συμπτώματα έως έντονο αίσθημα βάρους, άλγος, αιμωδίας, οίδημα που συνήθως εντοπίζεται στα σφυρά και στη γαστροκνημία, καύσος ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κνησμό και σε πιο προχωρημένα στάδια μυϊκοί σπασμοί (κράμπες) κατά τη διάρκεια της νύχτας, ερυθρότητα και δημιουργία πληγών τα λεγόμενα άτονα φλεβικά έλκη.

Τα συμπτώματα είναι εντονότερα συνήθως κατά το τέλος της ημέρας, μετά από πολύωρη και παρατεταμένη ορθοστασία και σε θερμό περιβάλλον. Η παρατήρηση των κιρσών από τον ίδιο τον ασθενή προκαλεί τις περισσότερες φορές ιδιαίτερο άγχος, δυσανάλογο με τη βαρύτητα της πάθησης. Επειδή η όποια συμπτωματολογία των κιρσών δεν εγκαθίσταται οξέως και απότομα έτσι ώστε να θορυβήσει τον ασθενή, αλλά χτίζεται σε βάθος χρόνου, ο ασθενής δε δίνει ιδιαίτερη σημασία και μαθαίνει να ζει με αυτήν θεωρώντας την ακόμα και φυσιολογική.

Κιρσοί Κάτω Άκρων

Πως γίνεται η διάγνωση στους κιρσούς;

Κατά την επισκόπηση των κάτω άκρων παρατηρούνται η μορφολογία των κιρσών της μείζονος και ελάσσονος σαφηνούς, των πλαγίων κλάδων και των διατιτραινουσών φλεβών.

Η ψηλάφηση εκτελείται πρώτα σε όρθια στάση και εν συνεχεία σε κατακεκλιμένη. Η οριστική διάγνωση επομένως των φλεβικών κιρσών κάτω άκρων τίθεται αρκετά εύκολα με την κλινική εξέταση που συνοδεύεται από τη λεπτομερή λήψη ιστορικού και τη διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων. Από τη στιγμή που τίθεται η διάγνωση, και σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες-συστάσεις των Φλεβολογικών Εταιρειών ανά τον κόσμο, όσο πιο άμεση τόσο πιο εύκολη, εντελώς ανώδυνη και με καλύτερα μακροπρόθεσμα για τον ασθενή αποτελέσματα η χειρουργική αποκατάσταση.

Κιρσοί: Ποια τα αίτια εμφάνισης;

Υπολογίζεται ότι στις δυτικές κοινωνίες με το σύγχρονο τρόπο πολιτισμού που περιλαμβάνει πολύ ορθοστασία και καθιστική ζωή στην καθημερινότητα, περίπου το 70% των γυναικών και το 40% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή κάποια στιγμή πρόκειται να αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων.

Ανάμεσα στους παράγοντες που συνήθως ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των αντιαισθητικών και δυνητικά επικίνδυνων κιρσών είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, το φύλο (άνδρες:γυναίκες, 1:3), η παχυσαρκία, η εντονότερα καθώς και η ιδιαίτερα μειωμένη δραστηριότητα του ατόμου. Σε μεγάλο αριθμό γυναικών οι κιρσοί μπορεί να έχουν και ορμονική αιτιολογία μιας και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως αναφέρουν εντονότατο άλγος.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Η θεραπειά της χρόνιας φλεβικής νόσου του επιπολής συστήματος που ως αποτέλεσμα έχει τη δημιουργία κιρσών κάτω άκρων διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται όταν διαγιγνώσκονται κιρσοί ή διατιτραίνουσες φλέβες που εμφανίζουν παλινδρόμηση.

Η θεραπειά εκλογής των πρωτοπαθών κυρίως κιρσών είναι η αντιμετώπιση του αιτίου δημιουργίας τους και στη συνέχεια η χειρουργική τους εξαίρεση. Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται σε κάθε άλλη περίπτωση όπου η χειρουργική θεραπεία δεν ενδείκνυται ή συμπληρωματικά της χειρουργικής.

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών των κάτω άκρων ήταν μία μεγάλη, και ιδιαιτέρως τραυματική χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται σαφηνεκτομή. Γινόταν υπό γενική αναισθησία, διαρκούσε πολλές ώρες, γίνονταν πολλές και μεγάλες χειρουργικές τομές στο πόδι, είχε διεγχειρητική και μετεγχειρητική ταλαιπωρία έως και δύο μηνών παρουσιάζε δε και αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό υποτροπής (20%).

Με την εισαγωγή εδώ και περίπου μία δεκαετία των λεγόμενων ενδοαυλικών τεχνικών που ονομάζονται και ελάχιστα επεμβατικές, συντελέστηκε μία σημαντική επανάσταση στο χώρο της ριζικής θεραπείας της χρόνιας φλεβικής νόσου και των κιρσών. Άλλαξε εντελώς το τοπίο και η φιλοσοφία αντιμετώπισης της πάθησης μιας και πλέον, έχοντας κατά νου τα πολλά πλεονεκτήματα αυτών των ενδοαυλικών τεχνικών, κυρίαρχη θέση στις οποίες κατέχει το Ενδοαυλικό Laser, σε όσο πιο αρχικό στάδιο αποκατασταθεί το πρόβλημα των κιρσών τόσο πιο εύκολη και με καλύτερα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα η αντιμετώπιση.

Πόσο αποτελεσματική είναι η laser θεραπεία; Πως φεύγουν οι κιρσοί από τα πόδια;

Το Ενδοαυλικό Laser αποτελεί στις μέρες μας το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο, τη ναυαρχίδα κατά κάποιον τρόπο στην αντιμετώπιση της παθολογίας των κιρσών! Αποτελεί την πλέον εύχρηστη, εντελώς ανώδυνη, ταχεία, με μεγάλη ακρίβεια, εξαιρετικά ασφαλή και με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θεραπεία. Πραγματοποιείται σε Κλινική, ο ασθενής κάνει εισαγωγή για μερικές ώρες, περπατάει άμεσα μετά την επεμβατική πράξη και 2-3 ώρες μετά εξέρχεται φορώντας μία ειδική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό στην καθημερινότητά του.

Ο Αγγειοχειρουργός με τοπική αναισθησία και υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, εισάγει μέσα στη φλέβα μετά από παρακέντηση έναν πολύ λεπτό καθετήρα (καθετήρας Laser), του οποίου η θερμική ενέργεια θα προκαλέσει τη σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, τη συρρίκνωσή της και τελικά το οριστικό σφράγισμα του αυλού του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους.

Κατά αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η παλινδρόμηση του αίματος που προκαλείφλεβική συμφόρηση και δημιουργία κιρσών. Η θεραπειά με το Ενδοαυλικό Laser συνοδευόμενη από μικρό αριθμό μικροφλεβεκτομών για την αφαίρεση των ευμεγέθων κιρσών εξασφαλίζει άμεση επιστροφή στις επαγγελματικές δραστηριότητες του ασθενούς, μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος που μειώνει σημαντικά το συνολικό πραγματικό κόστος της μεθόδου.

Με την συγκεκριμένη θεραπεία φεύγουν εντελώς οι κιρσοί; Υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης;

Εξυπακούεται ότι όλες οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες. Όταν η επεμβατική αποκατάσταση με τις νεότερες ενδοαυλικές τεχνικές γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο Αγγειοχειρουργό, είναι σε θέση σχεδόν πάντα να ξεπεράσει τις όποιες τεχνικές δυσκολίες. Το Ενδοαυλικό Laser μπορεί βάσει διεθνούς βιβλιογραφίας να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς με κιρσούς αφού δεν υπάρχουν απόλυτοι ανατομικοί ή άλλου είδους περιορισμοί.

Με την ελάχιστα επεμβατική αυτή ενδοαυλική τεχνική, εφόσον διενεργηθεί από εξειδικευμένο και έμπειρο Αγγειοχειρουργό επιτυγχάνουμε την πλήρη εξάλειψη των κιρσών, την απαλλαγή από την όποια ενοχλητική συμπτωματολογία και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης. Το ποσοστό υποτροπής μετά την ενδοαυλική θεραπεία με Laser είναι της τάξης του 3-4% στη δεκαετία. Σε όσο δε πιο πρώιμο στάδιο αντιμετωπιστούν οι κιρσοί τόσο περισσότερο απομακρύνεται η πιθανότητα υποτροπής.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την επέμβαση; Ποιες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθήσω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ένα άμεσο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να προσέχετε και να αποφύγετε κάποια πράγματα. Συγκεκριμένα, είναι καλό να μην είστε πολλές ώρες όρθιοι και να ξεκουράζεστε. Επίσης, καλό θα ήταν να μην βρίσκεται αρκετές ώρες στον ήλιο, ειδικά σε περίπτωση που βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο.

Τέλος, θα πρέπει να αποφύγετε θα ζεστά μπάνια που μπορεί να έχουν υψηλή θερμότητα, αλλά και να φοράτε κάποιες ειδικές ελαστικές κάλτσες και ένα χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας, είναι σε θέση να σας ενημερώσει αναλυτικά για την θεραπεία αλλά και για το τι πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση. Θεωρητικά και εφόσον προσέχετε, μπορείτε άμεσα να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας.

Ποιο το κόστος της θεραπείας; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος της θεραπείας των κιρσών με το ενδοφλέβιο laser κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια αν αναλογιστεί κανείς ότι για την απόλυτη ασφάλεια του ασθενούς πραγματοποιείται σε χειρουργική αίθουσα ως επί τω πλείστον ιδιωτικής κλινικής και χρησιμοποιείται σετ με αναλώσιμα που εισάγονται από το εξωτερικό.

Ο κατάλληλος και πλέον σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός κοστίζει ακριβά γιατί πάνω από όλα οφείλει εκτός από αποτελεσματικός να είναι και απόλυτα ασφαλής. Στις μέρες μας όλοι προσπαθούν να παρέχουν όσο πιο φθηνές υπηρεσίες γίνεται στον ασθενή για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση όμως είναι η μείωση του κόστους να μην έχει κανένα αντίκτυπο στην ποιότητα και στην ασφάλεια της θεραπευτικής προσέγγισης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το ενδοφλέβιο Laser αποτελεί στις μέρες μας σε παγκόσμιο επίπεδο την πλέον σίγουρη, ανώδυνη και ασφαλή μέθοδο θεραπείας των κιρσών με άριστα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα!

Μπορούν οι κιρσοί να αντιμετωπιστούν με φυσική αντιμετώπιση;

Κατά καιρούς εμφανίζονται τρόποι και προϊόντα που υπόσχονται φυσική αντιμετώπιση στην καταπολέμηση των κιρσών. Όπως για παράδειγμα κρέμα για κιρσούς, αλοιφές με διάφορα διατροφικά προϊόντα, ακόμα και ορισμένα επιθέματα για κιρσούς.

Η αλήθεια είναι ότι οι κιρσοί των κάτω άκρων δε βρίσκουν θεραπεία με φυσική αντιμετώπιση. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση, ωστόσο για οριστική θεραπεία και αντιμετώπιση μπορούμε μόνο να μιλάμε με τη χρήση του ενδοαυλικού Laser. Σε κάθε περίπτωση ο αγγειοχειρουργός  σας, μπορεί να σας ενημερώσει αναλυτικά για όλους τους τρόπους οριστικής αντιμετώπισης των κιρσών και πως μπορείτε να απαλλαγείτε. Μέσα σε ένα ραντεβού μπορείτε να μάθετε εύκολα και γρήγορα πως φεύγουν οι κιρσοί κάτω άκρων.

Ποια τα οφέλη της σωματικής άσκησης;

Οι κιρσοί κάτω άκρων απασχολούν σήμερα μεγάλο τμήμα του γενικού πληθυσμού. Οι πάσχοντες συχνά περιγράφουν γενικευμένο αίσθημα ατονίας, ενώ νιώθουν τα πόδια τους βαριά και κουρασμένα. Η καθημερινή σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβάλλει πάντα ενεργά στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας μας.

Παρόλα αυτά γίνεται τελευταία πολύ συζήτηση για το αν πρέπει να ασκούνται συστηματικά ασθενείς πάσχοντες από αυτό που ο πολύς κόσμος ονομάζει φλεβίτιδα, δηλαδή τη φλεβική ανεπάρκεια και τους αντιαισθητικούς και δυνητικά ιδιαιτέρως επικίνδυνους κιρσούς των κάτω άκρων. Η απάντηση είναι μία, δε χωράει καμία απολύτως αμφισβήτηση και είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, αφού όχι μόνο δεν απαγορεύεται η άσκηση για τους ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, αλλά το κατάλληλο είδος γυμναστικής μπορεί να επιφέρει σημαντική εξασθένιση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας της συγκεκριμένης παθολογικής οντότητας.

Οτιδήποτε λοιπόν αυξάνει τη μυϊκή σύσπαση των μυών του ποδιού, ιδιαίτερα των μυών της γαστροκνημίας, παίζει ενισχυτικό ρόλο στη βελτίωση της φλεβικής αιματικής ροής επιδρώντας ως αντιρροπιστικός μηχανισμός στην παθολογική παλινδρόμηση του αίματος με άμεση συνέπεια εκτός των άλλων τη μείωση του οιδήματος, της φλεβικής πίεσης των κάτω άκρων καθώς και του αισθήματος καύσου που αυτό πιθανόν προκαλεί.

Κιρσοί κάτω άκρων

Ποιες ασκήσεις θεωρούνται ιδανικές;

Οι ασκήσεις που αποτελούν ιδανικές επιλογές καθώς συνεισφέρουν σε όλα τα προαναφερθέντα είναι:

  • γρήγορο περπάτημα
  • η ποδηλασία
  • η κολύμβηση

Αντιθέτως, είναι καλό να αποφεύγονται οι παρακάτω ασκήσεις:

  • τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων
  • υπερβολική άρση βαρών
  • ασκήσεις έντονης σύσπασης των μυών του κοιλιακού τοιχώματος

Αυτές οι ασκήσεις αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση και επιβαρύνουν σε βάθος χρόνου τη συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας.

Επιπροσθέτως, ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι σπορ που απαιτούν παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον, ενώ σημαντικό είναι να αποφεύγεται η παρατεταμένη υπερβολική ορθοστασία σε καθημερινή βάση.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Αν επιθυμεί κανείς επομένως να συμβουλεύσει ασθενείς πάσχοντες από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς που θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους σπορ, παρότι εκείνο επιβαρύνει σε βάθος χρόνου τη φλεβική κυκλοφορία των ποδιών τους, είναι η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επίσης, το ντους με κρύο νερό μετά την προπόνηση και η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι καλές πρακτικές για τη μείωση των συμπτωμάτων της φλεβικής ανεπάρκειας. Τέλος, η διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερά επίπεδα και ο τακτικός έλεγχος των άκρων με φλεβική ανεπάρκεια από τον θεράποντα ιατρό, είναι τεράστιας σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας του φλεβικού συστήματος.

Μπορεί τελικά η άσκηση να λύσει το πρόβλημα;

Θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να γνωρίζουν ότι η άθληση δε λύνει το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών, αλλά ανακουφίζει απλά και μόνο από την ενοχλητική τις περισσότερες φορές συμπτωματολογία και πιθανόν καθυστερεί τη δεδομένη επιβαρυντική εξέλιξη της συγκεκριμένης πάθησης. Πώς μπορούν άρα να θεραπευτούν οι κιρσοί κάτω άκρων; Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος στις μέρες μας είναι εύκολη, ανώδυνη και με εξαιρετικά μακροπρόθεσμα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.
Ενημερωθείτε άμεσα και υπεύθυνα από τον Αγγειοχειρουργό σας για τη σύγχρονη θεραπεία των κιρσών με το Ενδοφλέβιο Laser.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Αγγειοχειρουργό Κωνσταντίνο Ν. Ξηρομερίτη, MD, PhD, MSc, Διευθυντή Δ´Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General, www.vasculartreatment.gr 2107474888 και 6932403597

Κιρσοί κάτω άκρων

Συχνές Ερωτήσεις

O ενδοαυλικός αποκλεισμός της μείζονος σαφηνούς με Laser αποτελεί στις μέρες μας μια ανώδυνη, ιδιαιτέρως ασφαλή, σχετικά χαμηλού κόστους, με άριστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα χειρουργική επέμβαση. Γι’αυτό το λόγο, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες-συστάσεις της Deutsche Gesellschaft für Phlebologie, της European Phlebology Society καθώς και του American Venous Forum, συνιστάται η ενδαυλική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας αντί της συντηρητικής θεραπείας. Επίσης σε όσο πιο αρχικό στάδιο τόσο καλύτερα τα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ο/Η ασθενής δε βιώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης, δε γεμίζει κιρσούς σε βάθος χρόνου, αλλά το πιο σημαντικό, δεν κινδυνεύει από θρομβώσεις

Ο Αγγειοχειρουργός, θα σας δώσει κάθε δυνατή πληροφορία που θα χρειαστεί να γνωρίζεται μετά την επέμβαση. Συγκεκριμένα, σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση ειδικού καλσόν ή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης για τη φλεβική ανεπάρκεια βοηθάει και σε ορισμένους ασθενείς συστήνεται. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση, όπου ο γιατρός σας θα κρίνει ανάλογα.

Καμία χρονική περίοδος δεν αποτελεί αντένδειξη για να υποβληθεί κανείς στην κατάλληλη θεραπεία. Αντιθέτως, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες η συμπτωματολογία γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητική. Ενα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο που πολλές φορές κάνει και επιτακτική την αντιμετώπιση μέσα στο καλοκαίρι είναι ότι σε ποσοστό περίπου 65-70% οι θρομβώσεις συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

κιρσοί
κιρσοί θεραπεία

Μίλησαν για τον Γιατρό

Εφη Δουκα
Εφη Δουκα
Μάρτιος 20, 2023.
Ευγενής προσιτός φιλικός. Είχα πρόβλημα φλεβικης ανεπάρκειας και έπρεπε να κάνω επέμβαση αλλά όλο το ανέβαλα.Ο κ Ξηρομεριτης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και πριν ένα μήνα έκανα την επέμβαση που ήταν ανώδυνη και αναίμακτη. Απαλλαχτηκα από τους πόνους που είχα. Κ Ξηρομεριτη σας ευχαριστώ πολύ. Έχουμε συνέχεια και για το άλλο ποδι αργότερα.
Μιχάλης Λαπαρδάς
Μιχάλης Λαπαρδάς
Μάρτιος 16, 2023.
Ο κύριος Ξηρομερίτης είναι εξαιρετικός γιατρός και σου εμπνέει εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή. Είχα φλεβική ανεπάρκεια στο αριστερό μου πόδι (κληρονομικότητα) και το είχα τρενάρει για τουλάχιστον 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο. Μετά τη διαβεβαίωση του γιατρού ότι πρόκειται πλέον για μία ανώδυνη διαδικασία (καθώς είχα δισταγμούς έχοντας εμπειρία από τον πατέρα μου που είχε κάνει παλιότερα επώδυνες επεμβάσεις με άλλους γιατρούς πριν βγει η μέθοδος του laser) πήρα την απόφαση να το κάνω. Εν τέλει περπάτησα κατευθείαν μετά την επέμβαση και συγκεκριμένα 8 μέρες μετά το χειρουργείο έκανα πεζοπορία 10 χλμ στο βουνό. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
Peny Dania
Peny Dania
Μάρτιος 16, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος!
Sebastian Gavrilovici
Sebastian Gavrilovici
Μάρτιος 15, 2023.
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος...Ο καλύτερος αγγειοχειρουργος!!!!Απο το πρώτο ραντεβου μου θα έχει εξηγήσει όλα,τι μπορούμε να κάνουμε και ποια αποτελέσματα θα εχουμε,ειχα πρόβλημα με τα πόδια χρόνια τώρα ,γεμάτα κιρσους.Με χειρουργησε ο κυριος Ξηρομεριτης και στα δύο πόδια με άριστα αποτελέσματα.Ποδια ομορφα που δεν πονάνε και δεν πρηζονται.Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου για όλα !!!!!!Να είστε πάντα καλά !!! (Κριστιανα Σουτου).
Athanasia Melachroinou
Athanasia Melachroinou
Μάρτιος 15, 2023.
Εξαιρετικός 'Ανθρωπος , γιατρός και συνεπής σε όλα του!!! Σας ευχαριστούμε ειλικρινά από καρδιάς
ioanna papakon
ioanna papakon
Μάρτιος 15, 2023.
όλα έγιναν πολύ γρήγορα γιατί πονούσα και έτσι έκλεισα άμεσα ραντεβού με τον Κωνσταντίνο...έγινε η επέμβαση...τώρα δεν πονάω πια και κάνω τα πάντα...ευγενικός και ήταν άμεση η ανταπόκριση και από τη γραμματέα τη Μαρία αλλά και από τον ίδιο!!!
Marianina Vakontiou
Marianina Vakontiou
Μάρτιος 14, 2023.
Με τον γιατρό είχα μία ανέλπιστα θετική εμπερία επέμβασης laser, έπειτα από διάγνωση φλεβικής ανεπάρκειας. Ο γιατρός ήταν εξαιρετικός. Αναλυτικός και ξεκάθαρος στη διάγνωση, ακριβής στην επεξήγηση των διαδικασίων που έπρεπε να ακολουθηθούν για την επέμβαση και την ανάρρωση, και πάντοτε υποστηρικτικός. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και γρήγορη και κατά την εκτέλεσή της και κατά την ανάρρωση.
Jimis Kosmidis
Jimis Kosmidis
Μάρτιος 14, 2023.
Πριν ένα μήνα χειρουργηθηκα για κιρσους έμεινα πολύ ευχαριστημένος αξιόλογος επιστημών και ανθρωπος