Δειξε τα ποδια σου

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία πάθηση που οφείλεται στη μη σωστή σύγκλιση κάποιων από τις βαλβίδες των φλεβών στα πόδια, η οποία προκαλεί παλινδρόμηση του αίματος με συνέπεια τελικά τη διόγκωση των φλεβών και τη δημιουργία κιρσών και ευρυαγγειών. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής, της πολύωρης ορθοστασίας, της κληρονομικότητας, της παχυσαρκίας ή ακόμη και της εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσει οίδημα, πόνο, αίσθημα βάρους ή καύσου, αλλοιώσεις του δέρματος και επαναλαμβανόμενες θρομβοφλεβίτιδες. Γι’ αυτό είναι βασικό να αντιμετωπίζονται οι κιρσοί και οι ευρυαγγεiες, αφού φυσικά γίνει η διάγνωση με triplex φλεβών.

Ευχαριστούμε τον Dr Κωνσταντίνο Ξηρομερίτη MD, PhD, αγγειοχειρουργό, Υπεύθυνο Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας Φλεβικών Παθήσεων Βιοκλινικής Αθηνών.

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία εφαρμόζεται θερμική ακτινοβολία στην προβληματική φλέβα, συρρικνώνεται το φλεβικό τοίχωμα, «σφραγίζεται» η φλέβα και έτσι σταματά η παλινδρόμηση του αίματος.

Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και χωρίς τομή, ενώ διαρκεί περίπου 45 λεπτά και θεωρείται η πιο εύχρηστη, ασφαλής, ταχεία και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας. Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, μειωμένη μετεπεμβατική ταλαιπωρία και γρήγορη επιστροφή στο καθημερινό πρόγραμμα. Οι ευρυαγγείες, επίσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της σκληροθεραπείας, που αφορά σε έγχυση ειδικής ουσίας μέσα στη φλέβα. Τόσο στην περίπτωση του ενδοφλέβιου laser όσο και της σκληροθεραπείας απαιτείται μεγάλη εμπειρία από τον αγγειοχειρουργό.