Φλεβική ανεπάρκεια

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης, Διευθυντής Δ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΚΟΣΤΟΣ

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;

Με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε τη μή σωστή λειτουργία (σύγκλειση) των βαλβίδων κάποιων συγκεκριμένων φλεβών των κάτω άκρων, της μείζονος ή/και της ελάσσονος σαφηνούς. Ο ρόλος των βαλβίδων αυτών είναι με τη σωστή τους λειτουργία να αποτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος και επομένως να εξασφαλίζουν τη συνεχή και ομαλή ροή του αίματος με κατεύθυνση κεντρικά προς την καρδιά. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της φλεβικής ανεπάρκειας είναι ότι είναι μία πάθηση εξελικτική, δηλαδή σε βάθος χρόνου έχει σταδιακή επιδείνωση στη συμπτωματολογία και στην κλινική εικόνα.

Ποια τα συμπτώματα στην φλεβική ανεπάρκεια; Υπάρχει πόνος;

Η φλεβική ανεπάρκεια από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μέχρι να δώσει κάποια συμπτωματολογία ή να παρατηρήσει ο ασθενής κάτι περίεργο στα πόδια του συνήθως έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Η συνεχής παλινδρόμηση ποσότητας αίματος μέσα στη μείζονα σαφηνή φλέβα έχει ως αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου την αύξηση της πίεσης σε ολόκληρο το επιφανειακό (επιπολής) φλεβικό δίκτυο γιατί το αίμα που παλινδρομεί διεισδύει σε παράπλευρους μικρούς επιφανειακούς φλεβικούς κλάδους προκαλώντας σε βάθος χρόνου έντονη φλεβική συμφόρηση. Αυτό έχει ως επακόλουθο την άνα πάσα στιγμή ύπαρξη σε αρκετές φλέβες των ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια πολύ μεγαλύτερης ποσότητας αίματος από τη φυσιολογική. Εξελισσόμενη η συγκεκριμένη παθολογική οντότητα οδηγεί στη δημιουργία των φλεβικών κιρσών κάτω άκρων.

Η τυπική συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι πάντα αντίστοιχη του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής. Κλινικά παρατηρούμε κιρσούς και ευρυαγγείες που υποδηλώνουν την ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας. Μπορεί κανείς επομένως να παραπονείται για αίσθημα βάρους στα πόδια μετά από πολύωρη ορθοστασία, πόνο ή σφίξιμο ιδιαίτερα στη γαστροκνημία, μούδιασμα ή και κράμπες κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Πολύ πιθανό να αναφέρει κανείς στη συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας οίδημα σφυρών και γαστροκνημίας, αίσθημα έντονου καύσου ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και ενοχλητικού κνησμού. Σε πιο προχωρημένα στάδια της πάθησης παρατηρούνται και έντονες δερματικές αλλοιώσεις από τη μεσότητα της γαστροκνημίας και κάτω όπως έλλειψη τριχοφυίας στους άνδρες, ερυθρότητα, ενίοτε φλεγμονή καθώς και μελάγχρωση (υπέρχρωση) του δέρματος λόγω λίμνασης και στάσης του αίματος μέσα στις κιρσοειδείς φλέβες καθώς και σε περιορισμένες περιπτώσεις δημιουργία πληγών στα πόδια, τα επονομαζόμενα άτονα φλεβικά έλκη.

Ποια τα αίτια στην φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων;

Θα μπορούσε εύκολα να πει κανείς ότι η αιτιολογία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι πολυπαραγοντική. Η παλινδρόμηση του αίματος προκαλεί αύξηση της φλεβικής πίεσης, διόγκωση και υπερβολική σε βάθος χρόνου διάταση των επιφανειακών φλεβών. Κληρονομικότητα σε συνδυασμό με τρόπο ζωής (ορθοστασία, καθιστική ζωή, μειωμένη κινητικότητα, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη κ.α) προδιαθέτουν σε φλεβική υπέρταση με αρνητικό επακόλουθο αρχικά στη μακροκυκλοφορία με δημιουργία κιρσών και σε απώτερο χρόνο στη μικροκυκλοφορία με συχνές διαταραχές στα τριχοειδή αγγεία.

Ως σημαντική και αρκετά συχνά λίαν επικίνδυνη παθολογική οντότητα η φλεβική ανεπάρκεια αν υποτιμηθεί παρουσιάζει σημαντικές επιπλοκές όπως:

  • θρόμβωση ή φλεγμονή του φλεβικού τοιχώματος επιφανειακών φλεβικών κλάδων που στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά κάποιον κιρσό και ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα.
  • στην εξέλιξή της η φλεβική ανεπάρκεια επιβαρύνει και το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο με αρκετά πιθανή μία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση η οποία εκτός από πολύμηνη ταλαιπωρία παρουσιάζει ενίοτε και μεγάλη επικινδυνότητα στην περίπτωση αποκόλλησης κάποιου θρόμβου ο οποίος υπάρχει πιθανότητα με τη ροή του αίματος στο φλεβικό δίκτυο να σφηνωθεί στις πνευμονικές αρτηρίες προκαλώντας πνευμονική εμβολή.
  • εστία νέκρωσης κάτω από τη μεσότητα της γαστροκνημία με ιστό που ισχαιμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω φλεβικής στάσης και υπέρτασης που αποκαλείται άτονο φλεβικό έλκος.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας τίθεται σχετικά απλά με τη σωστή κλινική εξέταση, τη λεπτομερή λήψη ιστορικού και ακολούθως τη διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων όπου διαπιστώνεται ανεπάρκεια φλεβικών βαλβίδων και παλινδρόμηση του αίματος σε στγκεκριμένα φλεβικά στελέχη.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις με την εισαγωγή στην αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών των σύγχρονων ενδοαυλικών τεχνικών υπήρξε αναθεώρηση των κατευθυντήριων οδηγιών και πλέον η σύσταση που κυριαρχεί στις Φλεβολογικές Εταιρείες ανά τον κόσμο είναι η χειρουργική (ελάχιστα επεμβατική) θεραπεία σε όσο πιο πρώιμο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας μέσω ενδοαυλικού θερμικού αποκλεισμού της ανεπαρκούσας μείζονος ή/και ελάσσονος σαφηνούς φλέβας με Laser. Αποτελεί στην πράξη , αλλά και ως συμπέρασμα στη διεθνή βιβλιογραφία, την πιο εύχρηστη, ασφαλή, εύκολη, απόλυτα ακριβή και με εξαιρετικό λειτουργικό και αισθητικό σε βάθος χρόνου αποτέλεσμα μέθοδο οριστικής θεραπειάς της πάθησης.

Η λέιζερ θεραπεία έχει επιπλοκές;

Όταν η επεμβατική αποκατάσταση μέσω ενδοαυλικού Laser διενεργείται από εξειδικευμένο και έμπειρο σε αυτές τις τεχνικές Αγγειοχειρουργό δεν παρουσιάζει τον παραμικρό κίνδυνο επιπλοκών.

Υπάρχει φυσική αντιμετώπιση; Υπάρχουν ασκήσεις που πρέπει να κάνω;

Μέχρι να αποφασίσει κανείς την ενδοαυλική θεραπεία μπορεί να υιοθετήσει κάποια συντηρητικά μέτρα στην καθημερινότητά του όπως μυική άσκηση μέσω σύσπασης με οποιοδήποτε τρόπο της μυικής αντλίας της γαστροκνημίας, αποφυγή ορθοστασιάς και υψηλών θερμοκρασιών, κατά την ξεκούραση τοποθέτηση των άκρων σε ανάρροπη θέση, εφαρμογή ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά την εργασία καθώς και λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής με φλεβοτονικά και φλαβονοειδή σκευάσματα.

Πρέπει να ακολουθήσω συγκεκριμένη διατροφή μετά το χειρουργείο;

Η υπερβολική κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κεκορεσμένα λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια προκαλεί αύξηση του ιξώδους του αίματος γεγονός που ασκεί αρνητική δράση στο τοίχωμα και στις βαλβίδες των φλεβών προδιαθέτοντας σε φλεβική ανεπάρκεια. Οι πικάντικες τροφές και το άφθονο αλάτι προκαλούν κατακράτηση υγρών. Ουσιές όπως τα φλαβονοειδή δρουν ευεργετικά στον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Τα κόκκινα φασόλια, το ρόδι και οι διάφοροι τύποι βατόμουρων θεωρούνται τροφές πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή, ενώ πολλά κόκκινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά (φράουλες, μελιτζάνες, μπανάνες, μήλα, πορτοκάλια, ντομάτες, μπρόκολο, κρεμμύδι, σπανάκι) καθώς και ορισμένοι ξηροί καρποί, ανάλατοι και ακατέργαστοι, αποτελούν επίσης καλές πηγές αυτών των φυτικών συστατικών.

Ποιο το κόστος της θεραπείας; Είναι προσιτές οι τιμές;

Δυστυχώς, πολλοί ιατροί που πραγματοποιούν θεραπείες για την αντιμετώπιση των κιρσών δεν είναι αγγειοχειρουργοί και δεν έχουν εκπαιδευθεί στην ανατομία και στην παθολογία των φλεβικών παθήσεων, αλλά ούτε και στις νεότερες ενδοαυλικές μεθόδους θεραπείας. Αγοράζοντας φθηνά συνήθως αγοράζει κανείς διπλά! Η ορθή αντιμετώπιση απαιτεί ενδοαυλικό αποκλεισμό της μείζονος σαφηνούς με Laser συνοδευόμενη από πολλαπλές τοπικές κιρσεκτομές αν ο/η ασθενής φέρει και κιρσούς ή σκληροθεραπεία με αφρό μετά 6-8 εβδομάδες αν πρόκειται για μικρές κιρσοειδείς φλέβες. Στις μέρες μας όλοι προσπαθούν να παρέχουν όσο πιο φθηνές υπηρεσίες γίνεται στον ασθενή για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών… το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση όμως είναι η μείωση του κόστους να μην έχει κανένα αντίκτυπο στην ποιότητα και στην ασφάλεια της θεραπευτικής προσέγγισης.

Φλεβική ανεπάρκεια
Φλεβική ανεπάρκεια

Μίλησαν για τον Γιατρό

MARINA MISTAKIDI
MARINA MISTAKIDI
Iούλιος 29, 2022.
Μόνο θετικά σχόλια αξιζουν στον κο Ξηρομεριτη ! Ο καλύτερος γιατρος που γνωρίζω !Αριστος στην ειδικότητα του κ εξαιρετικός Άνθρωπος ! Σας ευχαριστώ για την ουσιαστική προσέγγιση της περιπτωσης μου κ για την καταπληκτική και γρηγορη ανάρρωση .
Δημητριος Σισκος
Δημητριος Σισκος
Μάιος 26, 2022.
Επασχα απο φλεβικη ανεπάρκεια στα πόδια. Υστερα απο έρευνα που εκανα για την ασθένεια βρηκα τον ιατρο κ.Ξηρομερίτη οπότε και κανονισα να παω απο το ιατρειο του. Αμέσως με εκανε να εστανθω οικεία. Να καταλάβω ακριβως το πρόβλημα και τις λυσεις που ειχαμε μπροστα μας για την περίπτωση μου. Κατατοπιστικότατος με κάθε σοβαρότητα,επαγγελματισμο και αψογη οργάνωση καναμε το χειρουργείο και η μετέπειτα καθημερινότητα μου αλλαξε προς το καλύτερο. Αισθητικά δεν φαίνεται το οτιδήποτε και επίσης ολες αυτες οι δυσάρεστες ενοχλήσεις στα ποδια εξαφανίστηκαν. Σιγουρα καλύτερη επιλογη δεν θα μπορουσα να κανω για την υγεια μου!! Σε κερδιζει απο το 1ο λεπτο.Τα 5 αστερια ειναι και λιγα. Τον συστήνω ανεπιφυλακτα.
dimitrios xifaras
dimitrios xifaras
Μάιος 13, 2022.
Επιστημονας-σοβαρος χωρις περιττα λογια. .To ιδιο και η αναισθησιολογος του Η φλεβικη ανεπαρκεια που ειχα διαγνωστει ειναι πλεον παρελθον. Αυτο σημαινει πιο ξεκουραστα ποδια και πιο "αερινη" αισθηση,στην καθημερινοτητα μου. Να τον "προσεξετε" οταν και αν μπειτε στο χειρουργειο..σας ρωταει για το τι ομαδα ειστε..σημαινει οτι μπηκε η ναρκωση..(: xaxa Ευχαριστω γιατρε για ολα!
Μαρια Μυλωνά
Μαρια Μυλωνά
Μάιος 12, 2022.
Εξαιρετικός γιατρός κ πάνω από όλα υπέροχος άνθρωπος!!!!
Bagia Marinopoulou
Bagia Marinopoulou
Μάιος 10, 2022.
Εξαιρετικός γιατρός!! Απο την πρώτη στιγμή μπορείς να τον εμπιστευθείς, πάντα δίπλα στον ασθενή του...Μετά απο επέμβαση και στα δυο μου πόδια για την αντιμετώπιση κιρσων έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη τόσο απο τον γιατρό οσο και από το αποτέλεσμα...!!! Γιατρέ σας ευχαριστώ πολύ για ολα!! Συστηνω τον κ. Ξηρομεριτη ανεπιφυλακτα!!
Kiki Blani
Kiki Blani
Μάιος 9, 2022.
Έπασχα από φλεβική ανεπάρκεια στο πόδι μου με χειρούργησε ο κ. Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης και όλα πήγαν τέλεια όπως με είχε ενημερώσει εξ αρχής. Επιπλέον ότι απορία είχα στις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση πάντα απαντούσε και με κατεύθυνε.