Φλεβική Ανεπάρκεια – Κιρσοί (Κλασική Χειρουργική Αντιμετώπιση)

Η συμβατική χειρουργική των κιρσών των κάτω άκρων που, ως τεχνική, μονοπωλούσε για χρόνια την παρεμβατική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, πρόσφατα απειλείται από την επιτυχή εισαγωγή νέων τεχνικών που ανήκουν στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών.

Συντηρητική θεραπευτική αντιμετώπιση :
Στη συντηρητική θεραπεία πρωτεύοντα ρόλο παίζει η αλλαγή του τρόπου ζωής που δύναται να αποτρέψει την επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας, να απαλύνει τα συμπτώματα του πόνου και να καθυστερήσει την εμφάνιση ή την πλήρη διαμόρφωση των κιρσών.
Η φλεβική ανεπάρκεια ως γνωστό δεν επιδέχεται βελτίωση, είναι μιά νόσος με επιδεινούμενη τάση χωρίς αναστροφή. Ωστόσο μπορεί να επιτευχθεί η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου λαμβάνοντας ο ασθενής κάποια απαραίτητα μέτρα όπως αποφυγή ορθοστασίας ή καθιστής θέσης για πολύ ώρα, χρήση ελαστικών καλτσών φλεβικής ανεπάρκειας (πίεση σφυρών 25 – 32 mm Hg), αποφυγή ηλιοθεραπείας και γενικότερα έκθεσης του άκρου σε υψηλές θερμοκρασίες, διατήρηση ικανοποιητικής σωματικής δραστηριότητας και καθημερινής άσκησης, απώλεια βάρους, χορήγηση φλεβοτονικών φαρμάκων (δισκία, αλοιφές) και αποφυγή χρήσης παπουτσιών με ψηλά τακούνια.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή);
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία. Για τις επιμέρους ιδιαιτερότητες και κινδύνους της νάρκωσης θα ενημερωθείτε ξεχωριστά.
Κατά κανόνα απομακρύνονται μόνο φλεβικά τμήματα-στελέχη των οποίων οι βαλβίδες ανεπαρκούν. Στην περίπτωση και μόνο που η πάθηση είναι στα αρχικά της στάδια αρκεί μόνο μιά τομή στη βουβωνική χώρα που συνοδεύεται από απολίνωση της σαφηνομηριαίας συμβολής. Στις περιπτώσεις προχωρημένης φλεβικής ανεπάρκειας είναι απαραίτητες πρόσθετες τομές κάτω από το γόνατο και στην ποδοκνημική για την αφαίρεση της μείζονος σαφηνούς (σαφηνεκτομή). Επιμέρους μικρότερες τομές χρησιμεύουν για την απομάκρυνση και άλλων διευρυμένων φλεβικών κλάδων (τοπικές κιρσεκτομές) . Η αφαίρεση των επιφανειακών φλεβών (επιπολής) δεν επηρεάζει αρνητικά την αιμάτωση του ποδιού.
Οι ανεπαρκούσες διατιτραίνουσες φλέβες (ανάμεσα στις επιπολής και στις εν τω βάθει) αναζητούνται επιπροσθέτως και απολινώνονται.