Όταν λέμε ότι κάποιος πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε κυρίως ότι κάποια ή κάποιες από τις βαλβίδες κάποιας συγκεκριμένης φλέβας (μείζων ή και ελάσσων σαφηνής) δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους (ανεπαρκούν). Ο ρόλος αυτών των βαλβίδων είναι, όταν χρειάζεται, με την ταυτόχρονη και ερμητική σύγκλεισή τους να αποτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος μέσα σε αυτές. Το αίμα μέσα ρέοντας μέσα στις συγκεκριμένες φλέβες πρέπει να έχει κατεύθυνση μόνο επιστροφής κεντρικότερα προς την καρδιά. Οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση (παλινδρόμηση) είναι παθολογική και ως αποτέλεσμα έχει τη χρόνια φλεβική συμφόρηση, την αύξηση της φλεβικής πίεσης, τη λίμναση του αίματος στο επιπολής (επιφανειακό) φλεβικό δίκτυο και τη δημιουργία κιρσών.

Το κύριο χαρακτηριστικό της φλεβικής ανεπάρκειας είναι ότι ως πάθηση είναι εξελικτική. Σε βάθος χρόνου δηλαδή εξελισσόμενη έχει μόνο επιδείνωση. Αυτή αφορά είτε τη συμπτωματολογία (έντονο άλγος, καύσος, αίσθημα βάρους, οίδημα, δερματικές αλλοιώσεις όπως ξηρότητα και μελάγχρωση) είτε την κλινική εικόνα (εμφάνιση κιρσών που σταδιακά αυξάνουν σε διάμετρο, μήκος και αριθμό). Η επικινδυνότητα της παθολογικής αυτής οντότητας έγκειται στο γεγονός ότι σε έδαφος φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών παρατηρείται σημαντικά αυξημένη πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης κάτω άκρων.

Στις μέρες μας, με την εισαγωγή των νεότερων ενδοαυλικών τεχνικών που ονομάζονται και ελάχιστα επεμβατικές στην αντιμετώπιση-θεραπειά της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών, κυρίαρχη θέση στις οποίες έχει το Ενδοφλέβιο Laser, έχει αλλάξει εντελώς η φιλοσοφία αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης. Πλεόν οι Φλεβολογικές Εταιρείες ανά τον κόσμο αναφέρουν ότι σε όσο πιο αρχικό (πρώιμο) στάδιο τύχει να διαγνωστεί η φλεβική ανεπάρκεια τόσο πιο γρήγορα, εντελώς ανώδυνα και με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα η ενδοαυλική θεραπεία με Laser (ενδοαυλικός αποκλεισμός μείζονος-ελάσσονος σαφηνούς με χρήση θερμικής ενέργειας laser). Η διαδικασία της επέμβασης είναι σύντομη, γίνεται υπό ήπια αναισθησία, χωρίς τομές, ο/η ασθενής περπατάει μετά από μία ώρα περίπου, εξέρχεται της κλινικής μετά 2-3 ώρες και το ίδιο απόγευμα κάνει κανονικά ότι είχε προγραμματίσει να κάνει αν δεν είχε χειρουργηθεί. Την επόμενη ημέρα είναι σε θέση να πάει κανονικά στη δουλειά του. Με λίγα λόγια επιστρέφει άμεσα και πλήρως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συμπερασματικά το Ενδοαυλικό Laser αποτελεί στις μέρες μας την πιο εύχρηστη, ασφαλή, ανώδυνη και με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα μέθοδο θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας και των επικίνδυνων και αντιαισθητικών κιρσών των κάτω άκρων.

Ενημερωθείτε σχετικά από τον Αγγειοχειρουργό Κωνσταντίνο Ξηρομερίτη MD, PhD, MSc, Διευθυντή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων, Metropolitan General