τι είναι η φλεβίτιδα, ποια τα αίτια και ποια η ολοκληρωμένη θεραπεία για αντιμετώπιση

Τι είναι η φλεβίτιδα στα πόδια;

Με τη λέξη φλεβίτιδα εννοούμε έναν άκρως γενικευμένο προσδιορισμό και μία έκφραση που συνήθως χρησιμοποιεί ο απλός κόσμος για να περιγράψει αυτό που επιστημονικά ορίζεται ως φλεβική ανεπάρκεια του επιφανειακού (επιπολής) φλεβικού δικτύου, κάτι που στα απλά ελληνικά σημαίνει ότι κάποια φλέβα διογκώνεται και ξεχειλώνει. Επειδή στην ιατρική ορολογία λέξεις με την κατάληξη –ίτιδα περιγράφουν κάποια φλεγμονή, σωστά χρησιμοποιείται ο όρος όταν η φλέβα φλεγμαίνει εξαιτίας ύπαρξης θρόμβου εντός αυτής οπότε περιγράφεται ως θρομβοφλεβίτιδα. Ορθά λοιπόν αναφέρεται ο όρος φλεβίτης αντί για φλεβίτιδα για να περιγράψει τη συγκεκριμένη παθολογική οντότητα του επιπολής φλεβικού δικτύου.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Ως βασική αιτία δημιουργιάς φλεβίτιδας μπορεί να περιγράψει κανείς τη φλεβική συμφόρηση και επομένως τη σε βάθος χρόνου διαρκώς αυξανόμενη φλεβική πίεση στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων. Αυτή προκαλείται όταν σε κάποιες συγκεκριμένες κατά κάποιον τρόπο κεντρικές φλέβες αντί η ροή-κατεύθυνση του αίματος να είναι επιστροφής προς την καρδιά (κεντρικά), το αίμα να παλινδρομεί (περιφερικά) λόγω της μη σωστής λειτουργίας (ανεπάρκεια) των βαλβίδων που βρίσκονται στο εσωτερικό αυτών των φλεβών που ρόλος τους είναι να αποτρέπουν αυτή την παλινδρόμηση.

Ποια τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;

Η τυπική συμπτωματολογία της φλεβίτιδας ή φλεβίτη μπορεί εύκολα να πει κανείς ότι ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και έχει να κάνει σε απόλυτο βαθμό με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Έτσι ο ασθενής μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικός ή και να παραπονείται για εύκολη κόπωση, αίσθημα βάρους στο πόδι αν παραμείνει όρθιος για αρκετό χρονικό διάστημα, έντονο κάψιμο ιδιαίτερα με την αύξηση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, οίδημα κυριώς στα σφυρά καθώς και έντονη φαγούρα (κνησμό) των ποδιών. Σε ιδιαίτερα προχωρημένα στάδια της πάθησης παρατηρεί κανείς τροφικές δερματικές αλλοιώσεις των κάτω άκρων όπως απώλεια τριχοφυίας, ερυθρότητα, μελάγχρωση του δέρματος από τη μεσότητα της κνήμης και περιφερικότερα καθώς και δημιουργιά πληγών που ονομάζονται άτονα φλεβικά έλκη. Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι αιμορραγίες (αυτόματες ή μετά από μικρό τραυματισμό) και οι επαναλαμβανόμενες θρομβοφλεβίτιδες.

Πως φεύγει η φλεβίτιδα; Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία της φλεβίτιδας εξατομικεύεται και συνήθως είναι αντίστοιχη του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής. Στις μέρες μας μπορεί να είναι από συντηρητική έως και ελάχιστα επεμβατική. Σε ήπιες και σε πρώιμα στάδια χωρίς συμπτωματολογία ή κλινική εικόνα φλεβίτιδες συστήνεται αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας, σύσπαση των μυών του ποδιού και ιδιαιτέρως της γαστροκνημίας με οποιοδήποτε τρόπο (πχ βάδιση, τρέξιμο, κολύμπι) προς ενεργοποίηση της λεγόμενης μυικής αντλίας για αντιρρόπηση της παλινδρόμησης του αίματος, τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση κατά την ξεκούραση, εξωτερική συμπίεση με εφαρμογή ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης που μειώνει τη διάμετρο των κιρσών με συνέπεια την ταυτόχρονη αύξηση της αιματικής ροής, ρύθμιση