Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser (EndoVenous Laser Ablation – EVLA) εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999, ως μια γρήγορη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών, εναλλακτική της ανοιχτής κλασσικής χειρουργικής μεθόδου (σαφηνεκτομή). Σε αντίθεση με την ανοιχτή χειρουργική αφαίρεση δεν πραγματοποιούνται τομές, αλλά η όλη διαδικασία γίνεται μέσα από μικρές δερματικές οπές. Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται στην ανεπαρκούσα μείζονα ή ελάσσονα σαφηνή φλέβα, μετά από παρακέντηση και υπό τοπική αναισθησία, ένας πολύ λεπτός καθετήρας που στην κορυφή του φέρει οπτική ίνα, η οποία απελευθερώνει θερμική ενέργεια laser. Η θερμική ενέργεια του laser προξενεί σύμτηξη των τοιχωμάτων της φλέβας, συρρίκνωση του αυλού και οριστικό σφράγισμα της φλέβας. Έτσι, αποφεύγεται η παλινδρόμηση του αίματος και με αυτό τον τρόποη φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου, οι οποίες και παραμένουν ανέπαφες.

Πλεονεκτήματα των ενδοαυλικών τεχνικών με Laser

  • Το ενδoφλέβιο Laser αποτελεί μία γρήγορη, αναίμακτη, ανώδυνη και με εξαιρετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μέθοδο θεραπείας.
  • Διενεργείται υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, με εξαιρετική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια.
  • Δε χρειάζονται ιδιαίτερες χειρουργικές τομές, δεν προκαλούνται ουλές και δεν προκαλείται δυσφορία στον ασθενή.
  • Λόγω της απουσίας χειρουργικών τομών ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μολύνσεων και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ μικρός. Ο ασθενής άμεσα περπατάει, μετά από λίγες ώρες πηγαίνει σπίτι του και την επόμενη ημέρα κανονικά στη δουλειά του.
  • Έχει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα
  • Δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης αντιμετώπισης κάθε πιθανής ανατομικής παραλλαγής της πάθησης με ταυτόχρονη θεραπεία πολλών διαφορετικών ανεπαρκούντων φλεβών. Έτσι, μπορούν να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα και τα δύο πόδια, με οποιαδήποτε ανατομική κατανομή της νόσου και αν υπάρχει.
  • Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της μεθόδου επιτρέπει, επιπλέον, την θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία (ασθενείς σε αντιπηκτική αγωγή, με αρτηριακά προβλήματα, παχύσαρκοι, με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα) με εξαιρετικά αποτελέσματα και μηδαμινή ταλαιπωρία.