Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες είναι πολύ μικρής διαμέτρου επιβλαβείς φλέβες που παρατηρούνται συνήθως στην επιφάνεια των ποδιών ή του προσώπου. Μπορεί να εμφανίζονται ως μπλε, μωβ ή κόκκινα πολύ λεπτά τριχοειδή φλεβίδια. Αναφέρονται ενίοτε ως νηματοειδείς φλέβες.

Ποια τα αίτια για τις ευρυαγγείες στα πόδια;

Οι ευρυαγγείες των ποδιών ως πλέον πιθανό αίτιο έχουν τη μη σωστή λειτουργία των βαλβίδων στο εσωτερικό κάποιων φλεβών. Ως γνωστόν οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα από την περιφέρεια στην καρδιά. Η ορθή λειτουργία των συγκεκριμένων βαλβίδων αποτρέπει την παλινδρόμηση του αίματος που αυξάνει τη φλεβική πίεση των κάτω άκρων. Η ανεπάρκεια των βαλβίδων και η παλινδρόμηση του αίματος διογκώνει τη φλέβα ανοίγοντας νέους δρόμους στο φλεβικό δίκτυο, τις ευρυαγγείες.

Ποια τα συμπτώματα;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις μίας παθολογικής οντότητας που ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια. Ως επί το πλείστον διαφέρουν στη συμπτωματολογία. Κατά κανόνα οι ευρυαγγείες εκτός από ένα πιθανό αίσθημα καύσου, το μόνο στο οποίο μας ενοχλούν είναι το αισθητικό.

Ποιοί θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες;

 1. Κληρονομικότητα
 2. Εγκυμοσύνη (η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης κατά τη διαδικασιά ανάπτυξης του εμβρύου προκαλεί αύξηση της φλεβικής πίεσης στα κάτω άκρα). Σε αρκετές γυναίκες οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται λίγους μήνες μετά την εγκυμοσύνη.
 3. Γυναικείο φύλο
 4. Ηλικία (οι φλεβικές βαλβίδες καθώς και οι μύες της γαστροκνημίας που με τη σύσπασή τους διευκολύνουν την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά εξασθενούν με την πάροδο των ετών).
 5. Παχυσαρκία
 6. Ορμόνες (οι ορμόνες της εγκυμοσύνης καθώς και η ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας ευρυαγγειών μιας και τα οιστρογόνα προκαλούν εκφύλιση των φλεβικών βαλβίδων).
 7. Ορθοστασία ή καθιστική ζωή (οι βαλβίδες των φλεβών πρέπει, λόγω βαρύτητας, να δουλεύουν πολύ περισσότερο για να αποτρέπουν την αναμενόμενη παλινδρόμηση του αίματος, οπότε εξασθενούν).
 8. Ιστορικό θρόμβωσης ή φλεβικού τραυματος.

Λίγα λόγια για την τεχνική LASER

Ο Αγγειοχειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θερμική ενέργεια του Laser για να εξαλείψει πολύ επιφανειακές ευρυαγγείες διαμέτρου μικρότερης των 3 χιλιοστών.

Πότε χρησιμοποιούμε την σκληροθεραπεία με αφρό;

Μία επιπλέον, υπό προυποθέσεις, δυνατότητα αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας αποτελεί η σκληροθεραπεία. Κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται έγχυση σκληρυντικής ουσίας, πολύ συχνά χρησιμοποιείται polidocanol (Aethoxysklerol) αναμεμιγμένο με συγκεκριμένη ποσότητα αέρα, στην πάσχουσα φλέβα. Η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα της υπερηχογραφικής αν χρειαστεί παρακολούθησης της έγχυσης. Ο εγχυόμενος αφρός ερεθίζει έντονα το φλεβικό τοίχωμα και οδηγεί στην σύμπτυξη και το οριστικό σφράγισμα του διευρυμένου φλεβικού κλάδου. Μέχρι το οριστικό κλείσιμο της φλέβας συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μία εγχύσεις/συνεδρίες.

Η σκληροθεραπεία με αφρό ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Απομονωμένοι επιφανειακοί κιρσοειδείς φλεβικοί κλάδοι
 • Υποτροπή κιρσών μετά χειρουργική αντιμετώπιση
 • Ιδιαίτερα ελικοειδείς κιρσοί
 • Ασθενείς που αρνούνται να χειρουργηθούν
 • Ασθενείς με κιρσούς και λεμφοίδημα
 • Κιρσοί συνοδευόμενοι από φλεβικά έλκη
 • Σε ασθενείς με αντένδειξη για χειρουργείο

Ποια είναι η κατάλληλη πρόληψη;

 1. Φυσιολογικό βάρος σώματος (μειώνεται η φλεβική πίεση και το αίμα ρέει καλύτερα στο φλεβικό δίκτυο)
 2. Κινητοποίηση (αποφυγή μακράς ορθοστασίας και προσπάθεια για καθημερινό περπάτημα)
 3. Αποφεύγουμε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες
 4. Περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ
 5. Γυμναστική (η σύσπαση των μυών του ποδιού δρα ως αντιρροπιστικός μηχανισμός βελτιώνοντας τη φλεβική κυκλοφορία)
 6. Τοποθέτηση συχνά των ποδιών σε ανάρροπη θέση

Ποιο το κόστος της θεραπείας; Είναι προσιτές οι τιμές;

Η σκληροθεραπεία των ευρυαγγειών χρήζει επανάληψης συνήθως ανά 2-3εβδομάδες και μετά την ολοκλήρωσή της μέσα σε διάστημα 1-2 οι ευρυαγγείες ξεθωριάζουν ή εξαφανίζονται. Μέσα στο συνολικό κόστος της κάθε συνεδρίας συμπεριλαμβάνεται και το κόστος της φαρμακευτικής (σκληρυντικής) ουσίας.

Το αποτέλεσμα της σκληροθεραπείας για την εξάλειψη των ευρυαγγειών σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το άτομο που την πραγματοποιεί. Επομένως, η εμπειρία του Αγγειοχειρουργού και η ευλαβική τήρηση κάποιων κανόνων εξασφαλίζουν το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα!

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση στις ευρυαγγείες;

 • Η μικροσκληροθεραπεία (έγχυση αμιγώς σκληρυντικής ουσίας) είναι σήμερα η πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλής θεραπεία.
 • Συνήθως απαιτούνται μερικές συνεδρίες
 • Η εμπεριστατωμένη γνώση της φλεβικής παθολογίας, η επιμονή, η υπομονή και η εμπειρία του εξειδικευμένου ιατρού οδηγούν σε εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα
 • ο/η ασθενής δε χρήζει κάποιας προφύλαξης ή περιορισμού

Μίλησαν για τον Γιατρό