Πόσο αθώες είναι στην πραγματικότητα οι γυναικείες γόβες με το ψηλό τακούνι οι οποίες εκτός των άλλων αποτελούν για τις περισσότερες γυναίκες το σύμβολο της αιώνιας θηλυκότητας; Πόσο αληθινό είναι αυτό που λέγεται σχετικά με τη σχέση των συγκεκριμένων παπουτσιών με τη φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων και τη δημιουργία ευρυαγγειών στα γυναικεία πόδια;

Φορώντας πολύ συχνά, σχεδόν καθημερινά ψηλά τακούνια παρεμποδίζεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια το αίμα να παραμένει στάσιμο (λιμνάζει) στα άκρα, δημιουργώντας έντονο αίσθημα βάρους, καύσο και οίδημα στα κάτω άκρα.

Κάτι τέτοιο όταν συμβαίνει σε χρόνια βάση καθημερινά, το πλέον πιθανό και σε συνδυασμό με άλλους εξίσου σημαντικούς παράγοντες είναι να οδηγήσει στην εμφάνιση αντιαισθητικών ευρυαγγειών ή ακόμα και ιδιαίτερα ενοχλητικών, διατεταμένων φλεβών (κιρσών).

Παράγοντες εκτός των ψηλοτάκουνων παπουτσιών που προδιαθέτουν στην εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών στις γυναίκες

• Κληρονομικό ιστορικό
• Άρση μεγάλου βάρους
• Φύλο
• Εγκυμοσύνη
• Υπερβολική ορθοστασία
• Παχυσαρκία

Εννοείται ότι με το να αποφύγει μία γυναίκα να φοράει πολύ ψηλά τακούνια αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι λύθηκε και το πρόβλημα. Είναι καλό να αποφεύγει την καθημερινή εφαρμογή ψηλοτάκουνων παπουτσιών και να χρησιμοποιεί μόνο κάποιες ημέρες της εβδομάδας παπούτσια με μικρότερο τακούνι (5-7 εκ.)

Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι οι ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης προσφέρουν πολύ μεγάλη βοήθεια τόσο στην πρόληψη όσο και στην καθυστέρηση της επιδείνωσηςενός ήδη υπάρχοντος προβλήματος.

Το απολύτως ευχάριστο της όλης ιστορίας είναι ότι τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια των ελάχιστα επεμβατικών ενδοαυλικών τεχνικών, ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους ευρυαγγείες ή κιρσοί στα κάτω άκρα, μπορούν πολύ εύκολα και εντελώς ανώδυνα να θεραπευθούν.

Το Ενδοφλέβιο Laser θεραπεύει άκρως αποτελεσματικά και εντελώς ανώδυνα τους φλεβικούς κιρσούς, δεν απαιτεί κάποιου είδους ημερήσια νοσηλεία και επιτρέπει την άμεση επιστροφήστις καθημερινές δραστηριότητες από το ίδιο κιόλας απόγευμα.

Η καταπολέμηση των ευρυαγγειών γίνεται εύκολα στο ιατρείο κυρίως με τη χρήση σκληρυντικών ενέσεων (σκληροθεραπεία ευρυαγγειών), προσφέροντας προοδευτικά όλο και όμορφα πόδια, απαλλαγμένα από τις αντιαισθητικές ευρυαγγείες.