Οι σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια σιωπηρή και ύπουλη θα έλεγε κανείς πάθηση, διότι στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν ιδιαίτερα και τυπικά συμπτώματα. Μάλιστα στο στάδιο 1 και 2 δεν φαίνονται ούτε κιρσοί ή διογκωμένες φλέβες, παρά μόνο ίσως κάποιες συγκεντρωμένες κιρσοειδείς ευρυαγγείες. Ο πόνος αρχικά μπορεί να απουσιάζει και το μόνο σύμπτωμα να είναι βάρος και μια ακαθόριστη κόπωση με την πάροδο της ημέρας.

Όταν όμως το αίμα δεν επιστρέφει στην καρδιά λόγω της ανεπάρκειας των βαλβίδων των σαφηνών φλεβών (μείζων ή/και ελάσσων), τότε το δέρμα στο κατώτερο τριτημόριο της κνήμης αρχίζει να αλλοιώνεται και να μαυρίζει (μελάγχρωση) και οι κιρσοί να φαίνονται περισσότερο και να προκαλούν δυσανεξία και άλγος. Ήδη τότε έχουμε περάσει στα στάδια 4 και 5 με οίδημα, φαγούρα, κάψιμο, αδυναμία ορθοστασίας, κράμπες, δερματικές αλλοιώσεις όπως βαριά χρόνια δερματίτιδα, ερυσίπελας και άτονο έλκος με δύσκολη επούλωση (στάδιο 6).

Η θρόμβωση των κιρσών και των σαφηνών φλεβών μπορεί να αποτελέσει μια επικίνδυνη κατάσταση, αν ο θρόμβος περάσει στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα και προκαλέσει πνευμονική εμβολή. Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι επιπλοκές αυτές, αν ο ασθενής έμπαινε στη διαδικασία να υποβληθεί σε έναν έλεγχο με έγχρωμο υπέρηχο Triplex, και ετίθετο η διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας.

Οι πλέον σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης των κιρσών

Στα πρώιμα στάδια το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ευκολότερα με ταχεία αποθεραπεία του ασθενούς. Έχοντας εφαρμόσει όλες τις σύγχρονες μεθόδους εδώ και 8 χρόνια, οι οποίες είναι αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές , μπορώ να αναφέρω πως ποτέ άλλοτε η αντιμετώπιση των κιρσών και των φλεβικών επιπλοκών δεν ήταν τόσο ανώδυνη όσο πλέον για την πλειοψηφία των ασθενών.

Το ενδοαυλικό (ενδοφλέβιο) laser έχει τον πρώτο λόγο ακόμα και σε προχωρημένες περιπτώσεις όπως φλεβική ανεπάρκεια σταδίου 5 και 6, με διάμετρο των σαφηνών φλεβών που φτάνει ακόμα και τα 2-2,5 εκ. Συνδυάζεται με μικροχειρουργική διόρθωση των περιφερικών κιρσών (φλεβεκτομές) καθώς επίσης και με σκληροθεραπεία με υγρό και αφρό σε δεύτερο χρόνο.

Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και μέθη με τον ασθενή να κινητοποιείται σε 1 ώρα μετά την επέμβαση και να εξέρχεται του νοσοκομείου μέσα στις επόμενες λίγες ώρες. Παγκοσμίως η ενδοαυλική μέθοδος αποτελεί την χρυσή επιλογή (gold standard) για την πλειονότητα των ασθενών, με άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Πραγματοποιείται με καθοδήγηση υπερήχου triplex για ελαχιστοποίηση υποτροπών και για ακρίβεια χιλιοστού.

Πλέον οι δυνατότητες των ενδοσκοπικών laser και η τεχνογνωσία που έχουμε μας βοηθούν να θεραπεύουμε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις με μεγάλη επιτυχία. Όσο πιο πρώιμο το στάδιο τόσο μικρότερη περίοδο αποκατάστασης για τον ασθενή που επανέρχεται άμεσα και πλήρως στις δραστηριότητές του.

 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος  Ξηρομερίτης, Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός με ιατρείο σε Αθήνα & Βόλο.