Ασθενείς και ιατροί συχνά αγνοούν τη σπουδαιότητα και την επικινδυνότητα των φλεβικών παθήσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ύπαρξή τους μπορεί να αποτελεί μία μεγάλη απειλή για την υγεία.

Πολλοί ίσως θεωρούν ότι η αίσθηση βάρους και κόπωσης στα πόδια όσο μεγαλώνει κανείς είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα; Το φλεβικό σύστημα του ανθρώπου βρίσκεται σε μια μόνιμη και συνεχή μάχη ενάντια σε δύο πολύ ισχυρούς εχθρούς: τη βαρύτητα και το χρόνο. Η αίσθηση δυσφορίας στα κάτω άκρα θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν και να εξετάζεται πάντα από αγγειοχειρουργό.

Οι φλεβικές παθήσεις όχι σπάνια οδηγούν σε ιδιαιτέρως σοβαρές και ενίοτε επικύνδινες για τη ζωή καταστάσεις όπως κίνδυνο θρόμβωσης, φλεβίτιδα και πνευμονική εμβολή. Για το λόγο αυτό αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας και χρήζουν τις περισσότερες φορές άμεσης αντιμετώπισης.

Δεν είναι καθόλουτυχαίο το γεγονός ότι η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Το γεγονός αυτό έχει άμεση σχέση με την ελαχιστοποίηση του χρόνου που αφιερώνει πλέον ο σύγχρονος άνθρωπος στο περπάτημα, στο τρέξιμο και γενικότερα στην άθληση. Η φλεβική ανεπάρκεια σε προχωρημένα στάδια είναι δυνατό να εξελιχθεί σε άτονα φλεβικά έλκη, ειδικά στην περιοχή της κνήμης, τα οποία είναι ιδιαιτέρως επίπονα και συνήθως εξαιρετικά δύσκολα στην αντιμετώπισή τους. Άλλες φορές πάλι η εξέλιξη της πάθησης μπορεί να οδηγείσει σε υπέρχρωση και σκλήρυνση του δέρματος σε περιοχές λιποδερματοσκλήρυνσης. Ως συνέπεια όλων των ανωτέρω ακολουθεί συχνά μία μείωση της αυτοεκτίμησης και συνεπώς της ποιότητας ζωής.

Ευτυχώς στις μέρες μας τη λύση στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων και ιδιαίτερα των κιρσών δίνουν νέες μέθοδοι, οι οποίες διαδίδονται όλο και περισσότερο, καθώς είναι εντελώς ανώδυνες και δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου σημάδια ακόμη και σε προχωρημένες καταστάσεις φλεβικής ανεπάρκειας. Ναυαρχίδα των νέων αυτών, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, αποτελεί το Ενδοφλέβιο Laser, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του οποίου είναι εξαιρετικά.

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες, επώδυνες και μακροχρόνιας ανάρρωσης τεχνικές, οι σημερινές σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές γίνονται συνήθως με τη χορήγηση ελαφράς αναισθησίας. Οι ασθενείς κινητοποιούνται και περπατούν άμεσα μετά την επέμβαση, δεν αισθάνονται πόνο και παίρνουν εξιτήριομετά 2-3 ώρες. Επιπλέον, είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες και στην εργασία τους την επόμενη μέραμετά από την επέμβαση.

Η Ενδοαυλική αποκατάσταση των κιρσών με Laser, επειδή είναι ελάχιστα επεμβατική και συνοδεύεται από πολύ σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των νοσηλειών. Με την κάλυψη του κόστους της ίνας Laser από τον ΕΟΠΥΥ τα κόστη της επέμβασης έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Σήμερα, ασθενείς με ευρυαγγείες σε έμπειρα χέρια μπορούν να πετύχουν ποσοστό εκκαθάρισης πάνω από 90%, οι οποίες μπορεί να υποτροπιάσουν σε ποσοστό μικρότερο του 15%. Πιθανόν να χρειαστούν θεραπείες περιστασιακά, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών απολαμβάνει οφέλη για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Όσον αφορά τις ευρυαγγείες, η χρέωση για την αντιμετώπιση τους γίνεται ανά συνεδρία και το συνολικό κόστος καθορίζεται από το μέγεθος του προβλήματος και το συνολικό αριθμό συνεδριών. Σε κάθε περίπτωση, ανέρχεται σε πολύ λογικά επίπεδα.

Ολοκληρώνοντας θεωρούμε ότι οι φλεβικές παθήσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στην ψυχολογία του ατόμου. Ακόμη και αν δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, η επίπτωση που έχουν στην αυτοεκτίμηση και στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που λόγω της αισθητικής εικόνας των ποδιών τους διαμορφώνουν την γκαρνταρόμπα τους αναλόγως, αποφεύγοντας να φοράνε φούστες ενώ αισθάνονται μειονεκτικά στην παραλία, στο κολυμβητήριο ή σε άλλους χώρους όπου πρέπει να εκθέσουν τα πόδια τους σε κοινή θέα.

Η αντιμετώπιση του αισθητικού μέρους του προβλήματος με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, οι οποίες συνδυάζουν τη θεραπεία με ένα άριστο αισθητικό και κυρίως λειτουργικό αποτέλεσμα δεν βοηθάει μόνο στην δημιουργία μίας καλαίσθητης όψης αλλά και στην αναστροφή της ψυχολογίας και την ριζική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.