Περιλαμβάνει το σύνολο των αιμοδυναμικών και μεταβολικών διαταραχών που προκαλούνται από τη μείωση της αιματικής ροής στο περιφερικό αρτηριακό δίκτυο, λόγω στενώσεων ή/και αποφράξεων του αρτηριακού άξονα που ξεκινάει από την κοιλιακή αορτή και καταλήγει στις κνημιαίες αρτηρίες. Το βασικό υπόστρωμα της νόσου στην πλειονότητα των ασθενών είναι η αθηρωμάτωση σε αντιδιαστολή με τις μη αθηρωματικής αιτιολογίας αρτηριοπάθειες που οφείλονται σε άλλα αίτια (π.χ νόσος Βürger, σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας). Η αθηρωμάτωση παρουσιάζει πολυεστιακές εκδηλώσεις και επομένως η ισχαιμία των κάτω άκρων πιθανόν να συνοδεύεται και από στεφανιαία νόσο, στένωση καρωτίδων και κλάδων του αορτικού τόξου. Επίσης οι ασθενείς αυτοί διαθέτουν πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου της αρτηριοσκλήρυνσης ( διαβήτης, κάπνισμα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, ομοκυστειναιμία ) η ρύθμιση των οποίων είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου. Ανεξάρτητα από την έκταση και την εντόπιση των βλαβών που προκαλούν τη χρόνια ισχαιμία των κάτω άκρων, διακρίνουμε δύο μεγάλες κλινικές ομάδες ασθενών με διαφορετική πρόγνωση και αντιμετώπιση. Σε εκείνους που εμφανίζουν διαλείπουσα χωλότητα (άλγος σκέλους που αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει τη βάδιση και οφείλεται σε χρόνια αποφρακτική αρτηριοπάθεια) και σε όσους παρουσιάζουν κρίσιμη ισχαιμία (άλγος ακόμα και σε ηρεμία-ισχαιμικά έλκη-γάγγραινα που αν δεν υπάρξει αιμοδυναμική βελτίωση των ασθενών αναμένεται να υποστούν μείζονα ακρωτηριασμό.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη διαλείπουσα χωλότητα είναι οι ίδιοι με εκείνους άλλων αθηροσκληρυντικών νόσων, δηλαδή ο διαβήτης, το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και η υπερομοκυστειναιμία. Η πλειονότητα των ασθενών παραμένει κλινικά στάσιμη ή βελτιώνεται λόγω ανάπτυξης καλής παράπλευρης κυκλοφορίας και μεταβολικής προσαρμογής των ισχαιμικών μυών. Επιδείνωση επέρχεται στο 25% των ασθενών. Αν και ο αριθμός ασθενών με κρίσιμη ισχαιμία είναι κατά πολύ μικρότερος εκείνων με διαλείπουσα χωλότητα, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των νοσηλευομένων σε αγγειοχειρουργικές κλινικές. Σημαντικούς παράγοντες κινδύνου αποτελούν η ηλικία, ο διαβήτης και το κάπνισμα. Η αύξηση των επεμβάσεων επαναιμάτωσης έχει επιφέρει σημαντική ελάττωση των ακρωτηριασμών (20-40%). Παρά τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης η κρίσιμη ισχαιμία έχει πολύ φτωχή πρόγνωση.

Κατά την αντιμετώπιση ασθενών με ΔΧ πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι ο κίνδυνος ακρωτηριασμού είναι κατά πολύ μικρότερος από τη θνητότητα που προκαλούνται από τις επιπλοκές της γενικευμένης αθηροσκλήρυνσης. Αρχικά πρέπει να επέλθει τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου δηλ. ρύθμιση του διαβήτη, της υπερλιπιδαιμίας και της υπέρτασης. Ακολουθεί η χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων και ενθάρρυνση του ασθενούς για περισσότερη βάδιση. Η απόφαση για επέμβαση στηρίζεται στην εκτίμηση του μέτρου περιορισμού της δραστηριότητας του ασθενούς, του επεμβατικού κινδύνου και της πιθανότητας μακροπρόθεσμης επιτυχίας της επέμβασης.

Οι ασθενείς αντιθέτως που παρουσιάζουν κρίσιμη ισχαιμία έχουν απόλυτη ένδειξη επέμβασης επαναιμάτωσης του κάτω άκρου. Παράλληλα με την προσπάθεια επαναιμάτωσης χρήζουν επιπλέον ιατρικής φροντίδας σε αυτή την κατηγορία των ασθενών η αντιμετώπιση του πόνου, η χειρουργική περιποιήση των ισχαιμικών ελκών καθώς και η επιμέρους θεραπεία άλλων συνοδών νόσων.

ΟΞΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια φαίνονται υπεύθυνα για το 85-90% των περιστατικών οξείας ισχαιμίας των κάτω άκρων. Πρόκειται για εμβολή καρδιογενών συνήθως θρόμβων ή και αθηρωματικού υλικού από άλλο σημείο του αρηριακού δικτύου ή θρόμβωση που αναπτύσσεται σε προυπάρχουσα αρτηριακή νόσο. Το υπόλοιπο 10-15% αναφέρεται σε τραύμα ή ιατρογενή κάκκωση των αγγείων.

Τα κυριότερα αίτια οξείας ισχαιμίας των κάτω άκρων είναι κυρίως η εμβολή, η αρτηριακή θρόμβωση και η θρόμβωση μοσχεύματος. Η πιο συχνή εμβολογόνος εστία είναι η καρδιά (80-90%).

Ο βαθμός της ισχαιμίας εξαρτάται από :
• Το μέγεθος της περιοχής που αιματώνεται από την αποφραγμένη αρτηρία
• Τη διάρκεια
• Τη γλοιότητα του αίματος
• Την παρουσία ικανού παράπλευρου αρτηριακού δικτύου
• Την έκταση του δευτεροπαθούς θρόμβου

Η κλινική εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει:
• Πόνο
• Διαταραχές αισθητικότητας
• Μείωση κινητικότητας
• Ωχρότητα
• Ελάττωση θερμοκρασίας
• Απουσία σφύξεων περιφερικότερα

Η εμβολεκτομή ή χειρουργική διερεύνηση της μηριαίας αρτηρίας υπό τοπική αναισθησία, παραμένει η σταθερή χειρουργική θεραπεία της οξείας ισχαιμίας των κάτω άκρων.

Μίλησαν για τον Γιατρό

MARINA MISTAKIDI
MARINA MISTAKIDI
Iούλιος 29, 2022.
Μόνο θετικά σχόλια αξιζουν στον κο Ξηρομεριτη ! Ο καλύτερος γιατρος που γνωρίζω !Αριστος στην ειδικότητα του κ εξαιρετικός Άνθρωπος ! Σας ευχαριστώ για την ουσιαστική προσέγγιση της περιπτωσης μου κ για την καταπληκτική και γρηγορη ανάρρωση .
Δημητριος Σισκος
Δημητριος Σισκος
Μάιος 26, 2022.
Επασχα απο φλεβικη ανεπάρκεια στα πόδια. Υστερα απο έρευνα που εκανα για την ασθένεια βρηκα τον ιατρο κ.Ξηρομερίτη οπότε και κανονισα να παω απο το ιατρειο του. Αμέσως με εκανε να εστανθω οικεία. Να καταλάβω ακριβως το πρόβλημα και τις λυσεις που ειχαμε μπροστα μας για την περίπτωση μου. Κατατοπιστικότατος με κάθε σοβαρότητα,επαγγελματισμο και αψογη οργάνωση καναμε το χειρουργείο και η μετέπειτα καθημερινότητα μου αλλαξε προς το καλύτερο. Αισθητικά δεν φαίνεται το οτιδήποτε και επίσης ολες αυτες οι δυσάρεστες ενοχλήσεις στα ποδια εξαφανίστηκαν. Σιγουρα καλύτερη επιλογη δεν θα μπορουσα να κανω για την υγεια μου!! Σε κερδιζει απο το 1ο λεπτο.Τα 5 αστερια ειναι και λιγα. Τον συστήνω ανεπιφυλακτα.
dimitrios xifaras
dimitrios xifaras
Μάιος 13, 2022.
Επιστημονας-σοβαρος χωρις περιττα λογια. .To ιδιο και η αναισθησιολογος του Η φλεβικη ανεπαρκεια που ειχα διαγνωστει ειναι πλεον παρελθον. Αυτο σημαινει πιο ξεκουραστα ποδια και πιο "αερινη" αισθηση,στην καθημερινοτητα μου. Να τον "προσεξετε" οταν και αν μπειτε στο χειρουργειο..σας ρωταει για το τι ομαδα ειστε..σημαινει οτι μπηκε η ναρκωση..(: xaxa Ευχαριστω γιατρε για ολα!
Μαρια Μυλωνά
Μαρια Μυλωνά
Μάιος 12, 2022.
Εξαιρετικός γιατρός κ πάνω από όλα υπέροχος άνθρωπος!!!!
Bagia Marinopoulou
Bagia Marinopoulou
Μάιος 10, 2022.
Εξαιρετικός γιατρός!! Απο την πρώτη στιγμή μπορείς να τον εμπιστευθείς, πάντα δίπλα στον ασθενή του...Μετά απο επέμβαση και στα δυο μου πόδια για την αντιμετώπιση κιρσων έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη τόσο απο τον γιατρό οσο και από το αποτέλεσμα...!!! Γιατρέ σας ευχαριστώ πολύ για ολα!! Συστηνω τον κ. Ξηρομεριτη ανεπιφυλακτα!!
Kiki Blani
Kiki Blani
Μάιος 9, 2022.
Έπασχα από φλεβική ανεπάρκεια στο πόδι μου με χειρούργησε ο κ. Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης και όλα πήγαν τέλεια όπως με είχε ενημερώσει εξ αρχής. Επιπλέον ότι απορία είχα στις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση πάντα απαντούσε και με κατεύθυνε.