Είναι γεγονός ότι στις συνθήκες της καθημερινότητας του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού που ζούμε με την υπερβολική ορθοστασία και καθιστική ζωή σε εργασίες γραφείου οι παθήσεις του φλεβικού συστήματος γίνονται ολοένα και πιο συχνές! Με λίγα λόγια η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί στις μέρες μας δεν αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα, αλλά συνιστούν ενίοτε και μία άκρως επικίνδυνη , υπό προυποθέσεις παθολογική οντότητα!

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν στην καθημερινότητά τους την τυπική συμπτωματολογία της πάθησης: έντονο αίσθημα βάρους και σφίξιμο στα πόδια, ιδιαίτερα στην γαστροκνημία, οίδημα, καύσο, ερυθρότητα και σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί κανείς να αισθανθεί κνησμό και να παρατηρήσει δερματικές αλλοιώσεις που συνήθως περιπλέκουν την κατάσταση. Οι κιρσοί δεν αποτελούν προνόμιο μόνο των γυναικών, μιας και σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 60% γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών έχουν ή θα αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κιρσούς κάτω άκρων, αλλά και των αντρών (αντίστοιχο ποσοστό 40%). Με δεδομένο ότι μιλάμε για μία πάθηση της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εξελικτική και σε βάθος χρόνου έχουμε μόνο επιδείνωση που αφορά είτε τη συμπτωματολογία είτε την κλινική εικόνα, υπάρχει πάντα και μία σχετικά αυξημένη πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί και απειλητική για την ίδια τη ζωή του ατόμου.

Γίνεται αντιληπτή επομένως η ανάγκη ριζικής θεραπείας του προβλήματος των κιρσών κάτι που ευτυχώς στις μέρες μας και πιο συγκεκριμένα την τελευταία δεκαετία με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και την εισαγωγή στην αντιμετώπιση της πάθησης των σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών ενδοαυλικών τεχνικών θεραπείας είναι κοινή πρακτική! Με την εφαρμογή του Ενδοαυλικού Laser ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί έυκολα και εντελώς ανώδυνα από τους κιρσούς μια για πάντα!

Με αυτά τα δεδομένα, και σύμφωνα με τις συστάσεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες όλων των φλεβολογικών εταιρειών ανά τον κόσμο, σε όσο πιο αρχικό στάδιο διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια της μείζονος ή και της ελάσσονος σαφηνούς τόσο πιο εύκολη και με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα η επεμβατική αποκατάσταση με το Ενδοαυλικό Laser.

Mε λίγα λόγια, αν μπορεί κανείς να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών είναι ότι κάποια στιγμή αναγκάζει, υποχρεώνει τον ασθενή προς αντιμετώπιση είτε γιατί η συμπτωματολογία γίνεται από πολύ ενοχλητική έως και αφόρητη, είτε γιατί τα πόδια γεμίζουν κιρσούς, είτε γιατί συμβαίνει μία θρόμβωση η οποία και περιπλέκει τα πράγματα και περιορίζει τη δυνατότητα οποιασδήποτε περαιτέρω επεμβατικής προσπάθειας! Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως βελτίωση χωρίς θεραπευτική παρέμβαση και ο ασθενής αναβάλλοντας και καθυστερώντας την αποκατάσταση μέσω ενδοαυλικού αποκλεισμού της μείζονος ή/και της ελάσσονος σαφηνούς με Laser το μόνο που επιτυγχάνει είναι να διακινδυνεύει κάποια λίαν επικίνδυνα συμβάματα όπως η φλεβική θρόμβωσηκαι η πνευμονική εμβολή!

Μετά τη διενέργεια του ενδοαυλικού Laser ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει άμεσα και το ίδιο απόγευμα να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Συμπερασματικά το Ενδοαυλικό Laser για τη θεραπεία των κιρσών προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενούς και αποτελεί τη θεραπεία εκλογής όταν δύναται να εφαρμοστεί.

Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Δ´Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General