κιρσοί

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης, Διευθυντής Δ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΚΟΣΤΟΣ

Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων;

Οι φλέβες του επιπολής, του εν τω βάθει συστήματος και των διατιτραινουσών φλεβών διαθέτουν βαλβίδες. Οι λειτουργικώς επαρκείς βαλβίδες επιτρέπουν τη ροή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά και από το επιπολής προς το εν τω βάθει σύστημα μέσω των διατιτραινουσών και των δύο συμβολών των σαφηνών φλεβών με το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα. Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι φλέβες διατεταμένες που έχουν απωλέσει τη φυσιολογική τους διάμετρο, έχουν διογκωθεί και ξεχειλώσει και είναι έντονα ψηλαφητές στο πόδι. Δημιουργούνται κυρίως όταν ανεπαρκούν οι βαλβίδες της μείζονος ή/και της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας με επακόλουθο την παλινδρόμηση και λίμναση του φλεβικού αίματος εντός των φλεβικών στελεχών και των κλάδων τους που οδηγεί σε φλεβική συμφόρηση, αυξημένη φλεβική πίεση στο πόδι και δημιουργία κιρσών. Η διεύρυνση των φλεβικών στελεχών προκαλεί μεγαλύτερη λειτουργική ανεπάρκεια των βαλβίδων και διαρκής επομένως επίταση του φαινομένου. Οι κιρσοί διακρίνονται σε πρωτοπαθείς (χωρίς προηγούμενη προφανή αιτία) και σε δευτεροπαθείς (όταν προηγείται φλεβική θρόμβωση, συνεχής εξητερική πίεση, τραύμα ή φλεγμονώδης επεξεργασία.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών στα πόδια;

Οι κιρσοί εκτός από αισθητικό πρόβλημα εξαιτίας της έντονης αντιαισθητικότητάς τους ιδιαίτερα σε κάποιο γυναικείο πόδι συνιστούν ενίοτε και μία αρκετά επικίνδυνη παθολογία. Η τυπική κλινική συμπτωματολογία των κιρσών και της χρόνιας φλεβικής νόσου του επιπολής φλεβικού συστήματος η οποία σε βάθος χρόνου γίνεται όλο και πιο ενοχλητική έως και αφόρητη στην καθημερινότητα πολλών ασθενών ποικίλλει από ελάχιστα και μηδαμινά συμπτώματα έως έντονο αίσθημα βάρους, άλγος, αιμωδίας, οίδημα που συνήθως εντοπίζεται στα σφυρά και στη γαστροκνημία, καύσος ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κνησμό και σε πιο προχωρημένα στάδια μυϊκοί σπασμοί (κράμπες) κατά τη διάρκεια της νύχτας, ερυθρότητα και δημιουργία πληγών τα λεγόμενα άτονα φλεβικά έλκη. Τα συμπτώματα είναι μεγαλύτερου βαθμού και έντασης συνήθως κατά το τέλος της ημέρας, μετά από πολύωρη και παρατεταμένη ορθοστασία και σε θερμό περιβάλλον. Η παρατήρηση των κιρσών από τον ίδιο τον ασθενή προκαλεί τις περισσότερες φορές ιδιαίτερο άγχος, δυσανάλογο με τη βαρύτητα της πάθησης. Επειδή η όποια συμπτωματολογία των κιρσών δεν εγκαθίσταται οξέως και απότομα έτσι ώστε να θορυβήσει τον ασθενή, αλλά χτίζεται λιθαράκι λιθαράκι σε βάθος χρόνου, ο ασθενής δε δίνει ιδιαίτερη σημασία και μαθαίνει να ζει με αυτήν θεωρώντας την ακόμα και φυσιολογική πολλές φορές.

Πως γίνεται η διάγνωση στους κιρσούς;

Κατά την επισκόπηση των κάτω άκρων παρατηρούνται η μορφολογία των κιρσών της μείζονος και ελάσσονος σαφηνούς, των πλαγίων κλάδων και των διατιτραινουσών φλεβών. Η ψηλάφηση εκτελείται πρώτα σε όρθια στάση και εν συνεχεία σε κατακεκλιμένη. Η οριστική διάγνωση επομένως των φλεβικών κιρσών κάτω άκρων τίθεται αρκετά εύκολα με την κλινική εξέταση που συνοδεύεται από τη λεπτομερή λήψη ιστορικού και τη διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων. Από τη στιγμή που τίθεται η διάγνωση, και σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες-συστάσεις των Φλεβολογικών Εταιρειών ανά τον κόσμο, όσο πιο άμεση τόσο πιο εύκολη, εντελώς ανώδυνη και με καλύτερα μακροπρόθεσμα για τον ασθενή αποτελέσματα η χειρουργική αποκατάσταση.

Κιρσοί: Ποια τα αίτια εμφάνισης;

Υπολογίζεται ότι στις δυτικές κοινωνίες με το σύγχρονο τρόπο πολιτισμού που περιλαμβάνει πολύ ορθοστασία και καθιστική ζωή στην καθημερινότητα, περίπου το 70% των γυναικών και το 40% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή κάποια στιγμή πρόκειται να αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων. Ανάμεσά στους παράγοντες που συνήθως ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των αντιαισθητικών και δυνητικά επικίνδυνων κιρσών είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, το φύλο (άνδρες:γυναίκες, 1:3), η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη καθώς και η ιδιαίτερα μειωμένη δραστηριότητα του ατόμου. Σε μεγάλο αριθμό γυναικών οι κιρσοί μπορεί να έχουν και ορμονική αιτιολογία μιας και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως αναφέρουν εντονότατο άλγος.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Η θεραπειά της χρόνιας φλεβικής νόσου του επιπολής συστήματος που ως αποτέλεσμα έχει τη δημιουργία κιρσών κάτω άκρων διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται όταν διαγιγνώσκονται κιρσοί ή διατιτραίνουσες φλέβες που εμφανίζουν παλινδρόμηση. Η θεραπειά εκλογής των πρωτοπαθών κυρίως κιρσών είναι η αντιμετώπιση του αιτίου δημιουργίας τους και στη συνέχεια η χειρουργική τους εξαίρεση. Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται σε κάθε άλλη περίπτωση όπου η χειρουργική θεραπεία δεν ενδείκνυται ή συμπληρωματικά της χειρουργικής. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών των κάτω άκρων ήταν μία ιδιαίτερα μεγάλη, και ιδιαιτέρως τραυματική χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται σαφηνεκτομή. Γινόταν υπό γενική αναισθησία, διαρκούσε πολλές ώρες, γίνονταν πολλές και μεγάλες χειρουργικές τομές στο πόδι, είχε διεγχειρητική και μετεγχειρητική ταλαιπωρία έως και δύο μηνών παρουσιάζε δε και αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό υποτροπής (20%). Με την εισαγωγή εδώ και περίπου μία δεκαετία των λεγόμενων ενδοαυλικών τεχνικών που ονομάζονται και ελάχιστα επεμβατικές, συντελέστηκε μία σημαντική επανάσταση στο χώρο της ριζικής θεραπείας της χρόνιας φλεβικής νόσου και των κιρσών. Άλλαξε εντελώς το τοπίο και η φιλοσοφία αντιμετώπισης της πάθησης μιας και πλέον, έχοντας κατά νου τα πολλά πλεονεκτήματα αυτών των τενδοαυλικών τεχνικών, κυρίαρχη θέση στις οποίες κατέχει το Ενδοαυλικό Laser, σε όσο πιο αρχικό στάδιο αποκατασταθεί ενδοαυλικά το πρόβλημα των κιρσών τόσο πιο εύκολη και με καλύτερα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα η αντιμετώπιση.

Πόσο αποτελεσματική είναι η laser θεραπεία; Πως φεύγουν οι κιρσοί από τα πόδια;

Το Ενδοαυλικό Laser αποτελεί στις μέρες μας το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο, τη ναυαρχίδα κατά κάποιον τρόπο στην αντιμετώπιση της παθολογίας των κιρσών! Αποτελεί την πλέον εύχρηστη, εντελώς ανώδυνη, ταχεία, με μεγάλη ακρίβεια, εξαιρετικά ασφαλή και με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θεραπεία. Πραγματοποιείται σε Κλινική, ο ασθενής κάνει εισαγωγή για μερικές ώρες, περπατάει άμεσα μετά την επεμβατική πράξη και 2-3 ώρες μετά εξέρχεται φορώντας μία ειδική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό στην καθημερινότητά του. Ο Αγγειοχειρουργός με τοπική αναισθησία και υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, εισάγει μέσα στη φλέβα μετά από παρακέντηση έναν πολύ λεπτό καθετήρα (καθετήρας Laser), του οποίου η θερμική ενέργεια θα προκαλέσει τη σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, τη συρρίκνωσή της και τελικά το οριστικό σφράγισμα του αυλού του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους. Κατά αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η παλινδρόμηση του αίματος που προκαλείφλεβική συμφόρηση και δημιουργία κιρσών. Η θεραπειά με το Ενδοαυλικό Laser συνοδευόμενη από μικρό αριθμό μικροφλεβεκτομών για την αφαίρεση των ευμεγέθων κιρσών εξασφαλίζει άμεση επιστροφή στις επαγγελματικές δραστηριότητες του ασθενούς, μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος που μειώνει σημαντικά το συνολικό πραγματικό κόστος της μεθόδου.

Με την συγκεκριμένη θεραπεία φεύγουν εντελώς οι κιρσοί; Υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης;

Εξυπακούεται ότι όλες οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες. Όταν η επεμβατική αποκατάσταση με τις νεότερες ενδοαυλικές τεχνικές γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο Αγγειοχειρουργό, είναι σε θέση σχεδόν πάντα να ξεπεράσει τις όποιες τεχνικές δυσκολίες. Το Ενδοαυλικό Laser μπορεί βάσει διεθνούς βιβλιογραφίας να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς με κιρσούς αφού δεν υπάρχουν απόλυτοι ανατομικοί ή άλλου είδους περιορισμοί. Με την ελάχιστα επεμβατική αυτή ενδοαυλική τεχνική, εφόσον διενεργηθεί από εξειδικευμένο και έμπειρο Αγγειοχειρουργό επιτυγχάνουμε την πλήρη εξάλειψη των κιρσών, την απαλλαγή από την όποια ενοχλητική συμπτωματολογία και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης. Το ποσοστό υποτροπής μετά την ενδοαυλική θεραπεία με Laser είναι της τάξης του 3-4% στη δεκαετία. Σε όσο δε πιο πρώιμο στάδιο αντιμετωπιστούν οι κιρσοί τόσο περισσότερο απομακρύνεται η πιθανότητα υποτροπής.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την επέμβαση; Ποιες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθήσω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ένα άμεσο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να προσέχετε και να αποφύγετε κάποια πράγματα. Συγκεκριμένα, είναι καλό να μην είστε πολλές ώρες όρθιοι και να ξεκουράζεστε. Επίσης, καλό θα ήταν να μην βρίσκεται αρκετές ώρες στον ήλιο, ειδικά σε περίπτωση που βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο.

Τέλος, θα πρέπει να αποφύγετε θα ζεστά μπάνια που μπορεί να έχουν υψηλή θερμότητα, αλλά και να φοράτε κάποιες ειδικές ελαστικές κάλτσες και ένα χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας, είναι σε θέση να σας ενημερώσει αναλυτική για την θεραπεία αλλά και για το τι πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση. Θεωρητικά και εφόσον προσέχετε, μπορείτε άμεσα να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας.

Ποιο το κόστος της θεραπείας; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος της θεραπείας των κιρσών με το ενδοφλέβιο laser κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια αν αναλογιστεί κανείς ότι για την απόλυτη ασφάλεια του ασθενούς πραγματοποιείται σε χειρουργική αίθουσα ως επί τω πλείστον ιδιωτικής κλινικής και χρησιμοποιείται σετ με αναλώσιμα που εισάγονται από το εξωτερικό. Ο κατάλληλος και πλέον σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός κοστίζει ακριβά γιατί πάνω από όλα οφείλει εκτός από αποτελεσματικός να είναι και απόλυτα ασφαλής. Στις μέρες μας όλοι προσπαθούν να παρέχουν όσο πιο φθηνές υπηρεσίες γίνεται στον ασθενή για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών… το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση όμως είναι η μείωση του κόστους να μην έχει κανένα αντίκτυπο στην ποιότητα και στην ασφάλεια της θεραπευτικής προσέγγισης. Για όλους τους παραπάνω λόγους το ενδοφλέβιο Laser αποτελεί στις μέρες μας σε παγκόσμιο επίπεδο την πλέον σίγουρη, ανώδυνη και ασφαλή μέθοδο θεραπείας των κιρσών με άριστα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα!

Μπορούν οι κιρσοί να αντιμετωπιστούν με φυσική αντιμετώπιση;

Κατά καιρούς εμφανίζονται τρόποι και προϊόντα που υπόσχονται φυσική αντιμετώπιση στην καταπολέμηση των κιρσών. Όπως για παράδειγμα κρέμα για κιρσούς, αλοιφές με διάφορα διατροφικά προϊόντα, ακόμα και ορισμένα επιθέματα για κιρσούς. Η αλήθεια είναι ότι οι κιρσοί των κάτω άκρων δε βρίσκουν θεραπεία με φυσική αντιμετώπιση. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση, ωστόσο για οριστική θεραπεία και αντιμετώπιση μπορούμε μόνο να μιλάμε με τη χρήση του ενδοαυλικού Laser. Σε κάθε περίπτωση ο αγγειοχειρουργός  σας, μπορεί να σας ενημερώσει αναλυτικά για όλους τους τρόπους οριστικής αντιμετώπισης των κιρσών και πως μπορείτε να απαλλαγείτε. Μέσα σε ένα ραντεβού μπορείτε να μάθετε εύκολα και γρήγορα πως φεύγουν οι κιρσοί κάτω άκρων.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες είναι οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές των κιρσών;

Οι φλεβικοί κιρσοί συνήθως δε δημιουργούν σοβαρές επιπλοκές καθώς αφορούν το επιπολής (επιφανειακό) φλεβικό δίκτυο. Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η θρόμβωση (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα). Συνήθως εμφανίζεται ως μια εντοπισμένη περιοχή στο δέρμα των κάτω άκρων, ορατή δια γυμνού οφθαλμού, ιδιαιτέρως σκληρή και επώδυνη με έντονη ερυθρότητα που δύναται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα μονό όταν γειτνιάζει με το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο καθώς υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει ο θρόμβος με τη ροή του αίματος σε αυτό και να προκαλέσει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μία κατάσταση απειλητική και για την ίδια τη ζωή του ασθενούς αν προκληθεί πνευμονική εμβολή. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί αποτελούν συγκεκριμένη παθολογική οντότητα με κύριο χαρακτηριστικό ότι είναι εξελικτική σε βάθος χρόνου. Χειροτερεύει διαρκώς οδηγώντασ σε προχωρημένα σταδία σε τροφικές αλλοιώσεις του δέρματος όπως μελάγχρωση, ατροφία, απώλεια τριχοφυίας και δημιουργιάς εξελκώσεων του δέρματος.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινότητα μου μετά την επέμβαση;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια των ενδοαυλικών τεχνικών θεραπείας η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι άμεση και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις συνήθειες της καθημερινότητάς του χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, ακόμα και στον χώρο εργασίας του. Φυσικά, αυτό ισχύει σε περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται σε μια δουλειά γραφείου. Αν η εργασία του είναι σωματική, τότε προτείνεται η ανάρρωση για μερικές ημέρες.

Το καλσόν βοηθάει;

Ο Αγγειοχειρουργός, θα σας δώσει κάθε δυνατή πληροφορία που θα χρειαστεί να γνωρίζεται μετά την επέμβαση. Συγκεκριμένα, σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση ειδικού καλσόν ή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης για τη φλεβική ανεπάρκεια βοηθάει και σε ορισμένους ασθενείς συστήνεται. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση, όπου ο γιατρός σας θα κρίνει ανάλογα.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η θεραπεία για κιρσούς πρέπει να αναβληθεί;

Κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης κυκλοφορούν για διάφορους λόγους στον οργανισμό της γυναίκας κάποιες ορμόνες σε μεγάλη ποσότητα που επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι και η διαστολή του φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων γιατί για τις ανάγκες ανάπτυξης του εμβρύου και όσο αυτό μεγαλώνει κυκλοφορεί μεγαλύτερη ποσότητα αίματος συνολικά. Η περαιτέρω διαστολή του φλεβικού δικτύου επιτείνει όμως τη συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα μίας ήδη προΰπάρχουσας φλεβικής ανεπάρκειας. Καλό θα είναι λοιπόν μία γυναίκα να ξεκινάει την εγκυμοσύνη υπό τις καλύτερες των προΰποθέσεων και αν ήδη ταλαιπωρείται από κιρσούς, και με δεδομένο ότι στις μέρες μας έχουμε πολύ ισχυρά όπλα για την αντιμετώπιση της πάθησης. Συμπερασματικά, για την ασφάλεια της εγκύου οι κιρσοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ενδοαυλικά πριν την εγκυμοσύνη γιατί πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος μίας πιθανής θρόμβωσης που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη μία εγκυμοσύνη.

κιρσοί
κιρσοί θεραπεία

Μίλησαν για τον Γιατρό

MARINA MISTAKIDI
MARINA MISTAKIDI
Iούλιος 29, 2022.
Μόνο θετικά σχόλια αξιζουν στον κο Ξηρομεριτη ! Ο καλύτερος γιατρος που γνωρίζω !Αριστος στην ειδικότητα του κ εξαιρετικός Άνθρωπος ! Σας ευχαριστώ για την ουσιαστική προσέγγιση της περιπτωσης μου κ για την καταπληκτική και γρηγορη ανάρρωση .
Δημητριος Σισκος
Δημητριος Σισκος
Μάιος 26, 2022.
Επασχα απο φλεβικη ανεπάρκεια στα πόδια. Υστερα απο έρευνα που εκανα για την ασθένεια βρηκα τον ιατρο κ.Ξηρομερίτη οπότε και κανονισα να παω απο το ιατρειο του. Αμέσως με εκανε να εστανθω οικεία. Να καταλάβω ακριβως το πρόβλημα και τις λυσεις που ειχαμε μπροστα μας για την περίπτωση μου. Κατατοπιστικότατος με κάθε σοβαρότητα,επαγγελματισμο και αψογη οργάνωση καναμε το χειρουργείο και η μετέπειτα καθημερινότητα μου αλλαξε προς το καλύτερο. Αισθητικά δεν φαίνεται το οτιδήποτε και επίσης ολες αυτες οι δυσάρεστες ενοχλήσεις στα ποδια εξαφανίστηκαν. Σιγουρα καλύτερη επιλογη δεν θα μπορουσα να κανω για την υγεια μου!! Σε κερδιζει απο το 1ο λεπτο.Τα 5 αστερια ειναι και λιγα. Τον συστήνω ανεπιφυλακτα.
dimitrios xifaras
dimitrios xifaras
Μάιος 13, 2022.
Επιστημονας-σοβαρος χωρις περιττα λογια. .To ιδιο και η αναισθησιολογος του Η φλεβικη ανεπαρκεια που ειχα διαγνωστει ειναι πλεον παρελθον. Αυτο σημαινει πιο ξεκουραστα ποδια και πιο "αερινη" αισθηση,στην καθημερινοτητα μου. Να τον "προσεξετε" οταν και αν μπειτε στο χειρουργειο..σας ρωταει για το τι ομαδα ειστε..σημαινει οτι μπηκε η ναρκωση..(: xaxa Ευχαριστω γιατρε για ολα!
Μαρια Μυλωνά
Μαρια Μυλωνά
Μάιος 12, 2022.
Εξαιρετικός γιατρός κ πάνω από όλα υπέροχος άνθρωπος!!!!
Bagia Marinopoulou
Bagia Marinopoulou
Μάιος 10, 2022.
Εξαιρετικός γιατρός!! Απο την πρώτη στιγμή μπορείς να τον εμπιστευθείς, πάντα δίπλα στον ασθενή του...Μετά απο επέμβαση και στα δυο μου πόδια για την αντιμετώπιση κιρσων έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη τόσο απο τον γιατρό οσο και από το αποτέλεσμα...!!! Γιατρέ σας ευχαριστώ πολύ για ολα!! Συστηνω τον κ. Ξηρομεριτη ανεπιφυλακτα!!
Kiki Blani
Kiki Blani
Μάιος 9, 2022.
Έπασχα από φλεβική ανεπάρκεια στο πόδι μου με χειρούργησε ο κ. Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης και όλα πήγαν τέλεια όπως με είχε ενημερώσει εξ αρχής. Επιπλέον ότι απορία είχα στις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση πάντα απαντούσε και με κατεύθυνε.