κιρσοί

Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων;

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι φλέβες διατεταμένες που έχουν απωλέσει τη φυσιολογική τους διάμετρο, έχουν διογκωθεί και ξεχειλώσει και είναι έντονα ψηλαφητές στο πόδι. Δημιουργούνται κυρίως όταν ανεπαρκούν οι βαλβίδες της μείζονος ή/και της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας με επακόλουθο την παλινδρόμηση του αίματος που οδηγεί σε φλεβική συμφόρηση, αυξημένη φλεβική πίεση στο πόδι και δημιουργία κιρσών.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών στα πόδια;

Οι κιρσοί εκτός από αισθητικό πρόβλημα εξαιτίας της έντονης αντιαισθητικότητάς τους ιδιαίτερα σε κάποιο γυναικείο πόδι συνιστούν ενίοτε και μία αρκετά επικίνδυνη παθολογία. Η τυπική συμπτωματολογία των κιρσών η οποία σε βάθος χρόνου γίνεται όλο και πιο ενοχλητική έως και αφόρητη στην καθημερινότητα πολλών ασθενών είναι έντονο αίσθημα βάρους, άλγος, οίδημα που συνήθως εντοπίζεται στα σφυρά και στη γαστροκνημία, καύσος ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κνησμό και σε πιο προχωρημένα στάδια μυικές κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ερυθρότητα και δημιουργία πληγών τα λεγόμενα άτονα φλεβικά έλκη.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση των φλεβικών κιρσών κάτω άκρων τίθεται αρκετά εύκολα με την κλινική εξέταση που συνοδεύεται από τη λεπτομερή λήψη ιστορικού και τη διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων. Από τη στιγμή που τίθεται η διάγνωση, και σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες-συστάσεις των Φλεβολογικών Εταιρειών ανά τον κόσμο, όσο πιο άμεση τόσο πιο εύκολη, εντελώς ανώδυνη και με καλύτερα μακροπρόθεσμα για τον ασθενή αποτελέσματα η χειρουργική αποκατάσταση.

Ποια τα αίτια εμφάνισης;

Υπολογίζεται ότι στις δυτικές κοινωνίες με το σύγχρονο τρόπο πολιτισμού που περιλαμβάνει πολύ ορθοστασία και καθιστική ζωή στην καθημερινότητα, περίπου το 70% των γυναικών και το 40% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή κάποια στιγμή πρόκειται να αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων. Ανάμεσά στους παράγοντες που συνήθως ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των αντιαισθητικών και δυνητικά επικίνδυνων κιρσών είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, το φύλο (άνδρες:γυναίκες, 1:3), η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη καθώς και η ιδιαίτερα μειωμένη δραστηριότητα του ατόμου. Σε μεγάλο αριθμό γυναικών οι κιρσοί μπορεί να έχουν και ορμονική αιτιολογία μιας και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως αναφέρουν εντονότατο άλγος.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών ήταν μία μεγάλη και ιδιαιτέρως τραυματική χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται σαφηνεκτομή. Γινόταν υπό γενική αναισθησία, διαρκούσε πολλές ώρες, γίνονταν πολλές και μεγάλες τομές στο πόδι, είχε μετεγχειρητική ταλαιπωρία έως και δύο μηνών και παρουσιάζε υψηλό ποσοστό υποτροπής (20%). Με την εισαγωγή εδώ και περίπου μία δεκαετία των λεγόμενων ενδοαυλικών τεχνικών που ονομάζονται και ελάχιστα επεμβατικές, συντελέστηκε μία επανάσταση στο χώρο της ριζικής θεραπείας των κιρσών. Άλλαξε εντελώς το τοπίο και η φιλοσοφία αντιμετώπισης της πάθησης μιας και πλέον, έχοντας κατά νου τα πολλά πλεονεκτήματα αυτών των τεχνικών, σε όσο πιο αρχικό στάδιο αποκατασταθεί ενδοαυλικά το πρόβλημα των κιρσών τόσο πιο εύκολη και με καλύτερα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα η αντιμετώπιση.

Πόσο αποτελεσματική είναι η laser θεραπεία;

Το Ενδοαυλικό Laser αποτελεί στις μέρες μας το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο, τη ναυαρχίδα κατά κάποιον τρόπο στην αντιμετώπιση της παθολογίας των κιρσών! Αποτελεί την πλέον εύχρηστη, εντελώς ανώδυνη, ταχεία, με μεγάλη ακρίβεια, εξαιρετικά ασφαλή και με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θεραπεία. Πραγματοποιείται σε Κλινική, ο ασθενής κάνει εισαγωγή για μερικές ώρες, περπατάει άμεσα μετά την επεμβατική πράξη και 2-3 ώρες μετά εξέρχεται φορώντας μία ειδική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό στην καθημερινότητά του. Ο Αγγειοχειρουργός με τοπική αναισθησία και υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, εισάγει μέσα στη φλέβα μετά από παρακέντηση έναν πολύ λεπτό καθετήρα (καθετήρας Laser), του οποίου η θερμική ενέργεια θα προκαλέσει τη σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, τη συρρίκνωσή της και τελικά το οριστικό σφράγισμα του αυλού του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους. Κατά αυ