Η καθημερινή σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβάλλει πάντα ενεργά στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας μας. Παρόλα αυτά γίνεται τελευταία πολύ συζήτηση για το αν πρέπει να ασκούνται συστηματικά ασθενείς πάσχοντες από αυτό που ο πολύς κόσμος ονομάζει φλεβίτιδα, δηλαδή τη φλεβική ανεπάρκεια και τους αντιαισθητικούς και δυνητικά ιδιαιτέρως επικίνδυνους κιρσούς των κάτω άκρων.Η απάντηση είναι μία, δε χωράει καμία απολύτως αμφισβήτηση και είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, αφού όχι μόνο δεν απαγορεύεται η άσκηση για τους ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, αλλά το κατάλληλο είδος γυμναστικής μπορεί να επιφέρει σημαντική εξασθένιση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας της συγκεκριμένης παθολογικής οντότητας. Οτιδήποτε λοιπόν αυξάνει τη μυϊκή σύσπαση των μυών του ποδιού, ιδιαίτερα των μυών της γαστροκνημίας, παίζει ενισχυτικό ρόλο στη βελτίωση της φλεβικής αιματικής ροής επιδρώντας ως αντιρροπιστικός μηχανισμός στην παθολογική παλινδρόμηση του αίματος με άμεση συνέπεια εκτός των άλλων τη μείωση του οιδήματος, της φλεβικής πίεσης των κάτω άκρων καθώς και του αισθήματος καύσου που αυτό πιθανόν προκαλεί. Στο δια ταύτα λοιπόν, το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση αποτελούν ιδανικές επιλογές γυμναστικής αφού συνεισφέρουν σε όλα τα προαναφερθέντα, χωρίς ταυτόχρονα να ασκείται υπέρμετρη πίεση στα κάτω άκρα.Αντιθέτως, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ασκήσεις υψηλής έντασης που επιπλέον αυξάνουν και την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η υπερβολική άρση βαρών, ασκήσεις έντονης σύσπασης των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, επιβαρύνουνμετά βεβαιότητας σε βάθος χρόνου τη συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας. Επιπροσθέτως, ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι σπορ που απαιτούν παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον, ενώ σημαντικό είναι να αποφεύγεται η παρατεταμένη υπερβολική ορθοστασία σε καθημερινή βάση.
Αν επιθυμεί κανείς επομένως να συμβουλεύσει ασθενείς πάσχοντες από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς που θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους σπορ, παρότι εκείνο επιβαρύνει σε βάθος χρόνου τη φλεβική κυκλοφορία των ποδιών τους, είναι η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης, το ντους με κρύο νερό μετά την προπόνηση και η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι καλές πρακτικές για τη μείωση των συμπτωμάτων της φλεβικής ανεπάρκειας. Τέλος, η διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερά επίπεδα και ο τακτικός έλεγχος των άκρων με φλεβική ανεπάρκεια από τον θεράποντα ιατρό, είναι τεράστιας σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας του φλεβικού συστήματος.
Τέλος θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να γνωρίζουν ότι η άθληση δε λύνει το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών, αλλά ανακουφίζει απλά και μόνο από την ενοχλητική τις περισσότερες φορές συμπτωματολογία και πιθανόν καθυστερεί τη δεδομένη επιβαρυντική εξέλιξη της συγκεκριμένης πάθησης…η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος στις μέρες μας είναι εύκολη, ανώδυνη και με εξαιρετικά μακροπρόθεσμα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.
Ενημερωθείτε άμεσα και υπεύθυνα από τον Αγγειοχειρουργό σας για τη σύγχρονη θεραπεία των κιρσών με το Ενδοφλέβιο Laser.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Αγγειοχειρουργό Κωνσταντίνο Ν. Ξηρομερίτη, MD, PhD, MSc, Διευθυντή Δ´Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General, www.vasculartreatment.gr 2107474888 και 6932403597