ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 − βημαdonna − 159

Οι στόχοι οποιασδήποτε θεραπευτικής αντιμετώπισης επιλεγεί πρέπει να είναι οι ακόλουθοι: άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, έλεγχος των δυσάρεστων ενοχλημάτων και αποφυγή οποιασδήποτε μορφής επιδείνωσης (π.χ. θρόμβωση).
Η συμβατική κλασική χειρουργική των κιρσών των κάτω άκρων (σαφηνεκτομή-stripping) που, ως τεχνική, μονοπωλούσε για χρόνια την παρεμβατική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, πρόσφατα απειλείται από την επιτυχή εισαγωγή νέων τεχνικών οι οποίες ανήκουν στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών, όπως ο ενδοαυλικός αποκλεισμός της ανεπαρκούσας μείζονος σαφηνούς φλέβας με τη χρήση θερμικής ακτινοβολίας Laser. Η διαδικασία της θεραπείας με Laser είναι η ακόλουθη: γίνεται διαδερμική φλεβοκέντηση της μείζονος σαφηνούς φλέβας υπό υπερηχογραφικό έλεγχο με στόχο την προώθηση καθετήρα που φέρει την οπτική ίνα Laser κατά μήκος της ανεπαρκούσας φλέβας. Ακολουθεί εφαρμογή διογκωτικής τοπικής αναισθησίας πέριξ της σαφηνούς φλέβας, καθ’ όλο το μήκος της. Ο καθετήρας αποσύρεται με πολύ αργό ρυθμό κατά τη διάρκεια χορήγησης του ενεργειακού κύματος. Η δέσμη φωτός Laser οδηγεί στη Με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια αναφερόμαστε στη μη σωστή σύγκλειση κάποιων από τις βαλβίδες της μεγαλύτερης κυρίως σε μήκος φλέβας του επιπολής φλεβικού δικτύου των ποδιών (μείζων σαφηνής) που έχει ως αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του αίματος. Το παραπάνω έχει ως συνέπεια τη δημιουργία κιρσών (παθολογικά διατεταμένες φλέβες με οφιοειδή συνήθως πορεία). Υπολογίζεται ότι το 70% των γυναικών και το 45% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή θα αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων. Αντίστοιχα το 60% των γυναικών και το 20% των ανδρών άνω των 30 ετών πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, το φύλο, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η μειωμένη δραστηριότητα του ατόμου.
Ποια είναι όμως ακριβώς η κλινική εικόνα;
Η σταδιακά αυξανόμενη με την εξέλιξη της πάθησης παλινδρόμηση του αίματος οδηγεί σε αύξηση της εσωτερικής φλεβικής πίεσης και σε χρόνια φλεβική συμφόρηση. Επομένως πέρα από την ύπαρξη κιρσών και πιθανού οιδήματος, ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από πόνους, να παραπονείται για αίσθημα τάσης, κράμπες, παραισθησίες και καύσο, ενώ σε προχωρημένα στάδια ενδέχεται να φέρει αλλοιώσεις του δέρματος (μελάγχρωση, χρόνια δερματίτιδα, ερυσίπελας, άτονο έλκος) καθώς και να ταλαιπωρείται από επαναλαμβανόμενες (επιπολής) θρομβοφλεβίτιδες. Η ακριβής διάγνωση της πάθησης γίνεται με τη λεπτομερή λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση από ειδικευμένο αγγειοχειρουργό καθώς και τη διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων. σύμπτυξη και συρρίκνωση του φλεβικού τοιχώματος με τελικό αποτέλεσμα το σφράγισμα του αυλού του πάσχοντος φλεβικού στελέχους. Ποια είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματα του ενδοαυλικού αποκλεισμού με Laser; Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και ήπια μέθη χωρίς τη δημιουργία δερματικών τομών. Η διάρκεια κυμαίνεται γύρω στα 45 λεπτά και έχει αποδειχτεί η πλέον εύχρηστη, ασφαλής, ταχεία και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.
Πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Βρετανίας (NICE) στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία των κιρσών αναφέρει ότι η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση (σαφηνεκτομή) προσφέρεται μόνο στην περίπτωση που οι νεότερες, ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές μέθοδοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ο ενδοαυλικός αποκλεισμός με Laser εξασφαλίζει λιγότερη ταλαιπωρία και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, παράμετρος που μειώνει και το πραγματικό κόστος της μεθόδου.

Υπολογίζεται ότι το 70% των γυναικών και το 45% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν Ή θα αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων

Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης MD, PhD, MSc, Aγγειοχειρουργός, Υπεύθυνος Κέντρου Διάγνωσης & Θεραπείας Φλεβικών Παθήσεων Βιοκλινικής Αθηνών, Μετεκπαίδευση στην Klinik für Gefässchirurgie, Technische Universität München, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής, Μέλος της European Society for Vascular Surgery, Μέλος της Deutsche Gesellschaft für Phlebologie, www.vasculartreatment.gr