Το ενδοφλέβιο Laser είναι η πιο εξελιγμένη και ιδιαίτερα ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των ενοχλητικών κιρσών των κάτω άκρων. Απώτερος σκοπός της συγκεκριμένης θεραπευτικής τεχνικής είναι ο ενδοαυλικός αποκλεισμός της μείζονος είτε της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας που εμφανίζει βαλβιδική ανεπάρκεια και αδυνατεί να επαναπροωθήσει το σύνολο της ποσότητας του αίματος που κυκλοφορεί στο εσωτερικό της προς την καρδιά, με αποτέλεσμα αυτό να παλινδρομεί και εν τέλει να λιμνάζει σε παράπλευρες αυτής φλέβες δημιουργώντας τους αντιαισθητικούς κιρσούς.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοαυλικής θεραπείας με τη χρήση Laser αντί της κλασσικής σαφηνεκτομής είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά:

– η ενδοαυλική θεραπεία με τη χρήση θερμικής ενέργειας Laser ουσιαστικά προκαλεί σύμπτηξη των τοιχωμάτων της φλέβας, συρρίκνωσή της και οριστικό σφράγισμα του αυλού της, μην επιτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο παλινδρόμηση του αίματος που προκαλεί τη δημιουργία κιρσών.

– Επειδή δεν πραγματοποιείται εκτομή της φλέβας και επομένως δε συντελείται ιδιαίτερος τραυματισμός, μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως αιμορραγία, μείζονα αιματώματα, μετεγχειρητικό άλγος, απουσιάζουν εντελώς ή περιορίζονται στο ελάχιστο.

– Επιπρόσθετα, συγκρίνοντάς τη με την κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση, η ενδοφλεβική θεραπεία με Laser έχει πολύ μικρότερα ποσοστά υποτροπής (3-4% περίπου στη δεκαετία), ενώ δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

– Είναι μία ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής μέθοδος που ταυτόχρονα συνοδεύεται και από άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Διενεργείται υπό ταυτόχρονη υπερηχογραφική καθοδήγηση και περιλαμβάνει την προώθηση ενός λεπτού καθετήρα Laser που στην κορυφή του φέρει την οπτική ίνα στο εσωτερικό της σαφηνούς φλέβας και την προώθησή του έως και 1-2εκ. απόσταση από τη σαφηνομηριαία συμβολή (σημείο που η μείζων σαφηνής συναντά τη μηριαία φλέβα). Κατά μήκος της φλέβας γίνεται έγχυση τοπικού αναισθητικού διαλύματος (tumescence anaesthesia) και στη συνέχεια η θερμική ενέργεια (laser) προκαλεί την ανάπτυξη θερμοκρασιών έως και 120 βαθμών Κελσίου προκαλώντας τη συρρίκνωση και το ολοκληρωτικό σφράγισμά του ανεπαρκούντος φλεβικού αυλού. Mικρές τοπικές κιρσεκτομές μέσα από πολύ μικρές οπές διαμέτρου ακόμα και μικρότερης του χιλιοστού ολοκληρώνουν με απόλυτη επιτυχία τη διαδικασία.

Όπως προαναφέρθηκε η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ασφαλής και αποτελεί στις μέρες μας τη ναυαρχίδα στην αντιμετώπιση των φλεβικών κιρσών παγκοσμίως . Λόγω των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών επιτυχίας που καταγράφει η συγκεκριμένη τεχνική συνιστάται επίσημα από την Ευρωπαική Ένωση, τη Deutsche Gesellschaft fuer Phlebologie, την Αμερικανική Αγγειοχειρουργική Κοινότητα και το American Venous Forum έναντι της κλασσικής σαφηνεκτομής. Οι πιθανότητες επιπλοκής μειώνονται περαιτέρω μέσω της υψηλής εξειδίκευσης του αγγειοχειρουργού και την ταυτόχρονη παρουσία κατάλληλης υποδομής και υψηλής τεχνολογίας που απαιτείται για τη διενέργειά της.

Για περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση και την αντιμετώπισή της απευθυνθείτε στον Αγγειοχειρουργό Κωνσταντίνο Ν. Ξηρομερίτη, Διευθυντή Δ´Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων, Metropolitan General.