Μιλώντας για ευρυαγγείες εννοούμε διατεταμένα φλεβίδια σε μέγεθος τρίχας (τριχοειδή) στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος, πιο συχνά όμως τις συναντάμε στα πόδια. Είναι γεγονός ότι ευρυαγγείες (spider veins) εμφανίζει το 40-45% των ενηλίκων, ενώ στο γυναικείο πληθυσμό το ποσοστό ξεπερνάει το 70%.

Η εμφάνιση των ευρυαγγειών (λεπτές κόκκινες ή μπλέ γραμμές) ειδικά στην περιοχή του αστραγάλου εσωτερικά, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Η αιτιολογία εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν είναι πάντα σαφής και συγκεκριμένη. Πιθανολογείται ότι η κύρια αιτία εμφάνισης των είναι η εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας.

Πως ελέγχει κανείς την εξέλιξη των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες αποτελούν κατά κανόνα μόνο αισθητικό πρόβλημα. Κάποιες φορές είναι επίσης πιθανό και να συνδέονται με ελαφράς βαρύτητας τοπικά συμπτώματα όπως κνησμό, αίσθημα καύσου και βάρους ή και ελαφρύ άλγος. Από τη στιγμή που υπάρχει υποψία φλεβικής ανεπάρκειας, καλό είναι ο ασθενής να εξεταστεί και να αναζητήσει τη λύση από εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό.

Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρη και αναλυτική λήψη ιστορικού, λεπτομερή και ολοκληρωμένη κλινική εξέταση καθώς και το απαραίτητο για να τεθεί η διάγνωση υπερηχογράφημα (triplex) φλέβων κάτω άκρων.

Εφόσον δε διαπιστωθεί φλεβική ανεπάρκεα, τότε προχωράμε στη διερεύνηση και το σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας εξάλειψης των ενοχλητικών και αντιαισθητικών ευρυαγγειών.

Εξάλειψη ευρυαγγειών

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από το σύνολο των Φλεβολογικών Εταιρειών ανά τον κόσμο ως εκείνη με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τη θεραπεία των ευευαγγειών είναι η σκληροθεραπεία. Η βασική αρχή της είναι η έγχυση σκληρυντικής (Aethoxysklerol) ουσίας εντός του τριχοειδούς φλεβιδίου με απώτερο σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμά της (ενδοθήλιο), ώστε με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε ινώδη χορδή. Παρά την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως LASER, IPL κλπ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας, αντιθέτως είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές και με όχι καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.