Μιλώντας για ευρυαγγείες εννοούμε διατεταμένα φλεβίδια σε μέγεθος τρίχας (τριχοειδή) στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος, πιο συχνά όμως τις συναντάμε στα πόδια. Είναι γεγονός ότι ευρυαγγείες (spider veins)εμφανίζει το 40-45% των ενηλίκων, ενώ στο γυναικείο πληθυσμό το ποσοστό ξεπερνάει το 70%.

Η εμφάνιση των ευρυαγγειών (λεπτές κόκκινες ή μπλέ γραμμές) ειδικά στην περιοχή του αστραγάλου εσωτερικά, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Η αιτιολογία εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν είναι πάντα σαφής και συγκεκριμένη. Πιθανολογείται ότι η κύρια αιτία εμφάνισης των είναι η εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ευρυαγγείες είναι κάτι παραπάνω από ένα αισθητικό πρόβλημα;

Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι το γεγονός πως οι ευρυαγγείες, όπως και οι κιρσοί, είναι εκδηλώσεις του ίδιου νοσήματος δηλ. της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στους 4 ασθενείς που παρουσιάζουν ευρυαγγείες πάσχει από ανεπάρκεια κεντρικού φλεβικού στελέχους όπως η μείζονα ή η ελάσσονα σαφηνή φλέβα χωρίς να έχουν κιρσούς, ούτε καμία άλλη κλινική εκδήλωση φλεβικής ανεπάρκειας!

Εάν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η ανεπάρκεια των κεντρικών φλεβικών στελεχών, η επακόλουθη θεραπεία των ευρυαγγειών τους έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ο σημαντικός ρόλος που έχει ο υπερηχογραφικός έλεγχος του φλεβικού συστήματος, πριν από την έναρξη της θεραπείας ευρυαγγειών. Γιατί αυτή η εξέταση είναι σημαντική;

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος (triplex) των κεντρικών φλεβικών στελεχών του επιπολής φλεβικού δικτύου είναι σχεδόν πάντα απαραίτητος για την λεπτομερή διάγνωση του προβλήματος. Αυτός ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος, τόσο για τους κιρσούς, όσο και για τις ευρυαγγείες, αφού και οι δύο ασθένειες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς υποδηλώνουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Η εικόνα των ευρυαγγειών που θα μας υποψιάσει για παρουσία ανεπάρκειας, σε κεντρικότερο φλεβικό τμήμα, είναι μία από τις ακόλουθες:

• Εκτεταμένες ευρυαγγείες, διάσπαρτες σε πολλές περιοχές.
• Εκτεταμένες ευρυαγγείες στην περιοχή του έσω αστραγάλου.
• Ιστορικό πολλαπλών υποτροπών των ευρυαγγειών
• Μη αποτελεσματική θεραπεία των ευρυαγγειών

Πως ελέγχει κανείς την εξέλιξη των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες αποτελούν κατά κανόνα μόνο αισθητικό πρόβλημα. Κάποιες φορές είναι επίσης πιθανό και να συνδέονται με ελαφράς βαρύτητας τοπικά συμπτώματα όπως κνησμό, αίσθημα καύσου και βάρους ή και ελαφρύ άλγος. Από τη στιγμή που υπάρχει υποψία φλεβικής ανεπάρκειας, καλό είναι ο ασθενής να εξεταστεί και να αναζητήσει τη λύση από εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό.

Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρη και αναλυτική λήψη ιστορικού, λεπτομερή και ολοκληρωμένη κλινική εξέταση καθώς και το απαραίτητο για να τεθεί η διάγνωση υπερηχογράφημα (triplex) φλέβων κάτω άκρων.

Εφόσον δε διαπιστωθεί φλεβική ανεπάρκεα, τότε προχωράμε στη διερεύνηση και το σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας εξάλειψης των ενοχλητικών και αντιαισθητικών ευρυαγγειών.

Εξάλειψη ευρυαγγειών

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από το σύνολο των Φλεβολογικών Εταιρειών ανά τον κόσμο ως εκείνη με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τη θεραπεία των ευευαγγειών είναι η σκληροθεραπεία. Η βασική αρχή της είναι η έγχυση σκληρυντικής (Aethoxysklerol) ουσίας εντός του τριχοειδούς φλεβιδίου με απώτερο σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμά της (ενδοθήλιο), ώστε με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε ινώδη χορδή. Παρά την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως LASER, IPL κλπ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας, αντιθέτως είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές και με όχι καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.