Μιλώντας για ευρυαγγείες εννοούμε πολύ λεπτά και επιφανειακά αγγεία του δέρματος, φλεβίδια είτε αρτηρίδια, που έχουν ανάλογα μπλε ή κόκκινο χρώμα. Οι κύριες αιτίες δημιουργίας ευρυαγγειών είναι κατά κύριο λόγο η κληρονομικότητα και κατά δεύτερο λόγο ορμονικοί παράγοντες (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών), τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η έκθεση στον ήλιο, τα τραύματα, οι μολύνσεις, η ανεπάρκεια στο επιπολής φλεβικό δίκτυο.

Η παρουσία ευρυαγγειών δυσκολεύει την καθημερινότητα πολλών γυναικών από αισθητικής άποψης μιας και δεν μπορούν να φορέσουν ότι ρούχα θέλουν ή αποφεύγουν να εμφανίζονταικυρίως στις παραλίες όπου γίνονται αποδέκτες ποικίλλων ερωτήσεων ή αρνητικών σχολίων, οπότε δημιουργείται αναπόφευκτα μία ψυχολογική πίεση που οπωσδήποτε επηρεάζει την προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Για όλους αυτούς τους λόγους πολλές φορές απαιτείται η εξάλειψη των ευρυαγγειών. Τί πρέπει λοιπόν να κάνει μία κυρία που αποφάσισε να θεραπεύσει τις ευρυαγγείες της; Το πρώτο βήμα είναι να επισκευτεί έναν αγγειοχειρουργό και μέσω του ιατρικού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης να τεθεί μία αρχική διάγνωση για το πιο πιθανό αίτιο δημιουργίας τους. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει ένα λεπτομερές τρίπλεξ φλεβών που θα αναδείξει πιθανή παθολογία του φλεβικού δικτύου που τροφοδοτεί τις ευρυαγγείες. Ακολούθως είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις ευρυαγγείες καταστρώνοντας ένα ιατρικό σχέδιο πρόληψης και προσπάθειας εξαφάνισής τους.

Ο πλέον ενδεδειγμένος, σίγουρος, απόλυτα ασφαλής και με καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου τρόπος εξάλειψης ευρυαγγειών είναι η σκληροθεραπεία. Η συγκεκριμένη θεραπεία των ευρυαγγειών προτείνεται, συστήνεται και αναγνωρίζεται επίσημα από όλες τις Φλεβολογικές Εταιρείες ανά την Ευρώπη. Εκτός της σκληροθεραπείας τα τελευταία χρόνια το laser βρίσκει υπό όρους εφαρμογή στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών.

  • Η σκληροθεραπεία είναι η αρχαιότερη μέθοδος και η πιο αποτελεσματική για μεγαλύτερες ευρυαγγείες και δικτυωτές φλέβες. Με την βοήθεια πολύ λεπτής σύριγγας εγχύεται ειδική σκληρυντική ουσία (Aethoxysklerol) που προκαλεί ίνωση στην φλέβα και με αυτό τον τρόπο οδηγεί στη σταδιακή εξάλειψή της. Είναι ανώδυνη διαδικασία, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αφήνει σημάδια (μελανιές) για πολλές ημέρες που σε μερικά άτομα μπορεί να παραμείνουν για αρκετό καιρό. Η ουσιά δύναται να χορηγηθεί και ενδοφλεβίως με τη μορφή αφρού (foam sclerotherapy).
  • Με τη βοήθεια τουLaser μπορούμε να εξαφανίσουμε μόνο τις πολύ μικρές ευρυαγγείες (κόκκινες). Έχει αρκετό πόνο στην εφαρμογή. Αφήνει ερεθισμένο το δέρμα μετά την εφαρμογή για αρκετές ημέρες. Οι κυριότερες επιπλοκές είναι τα εγκαύματα και τα μόνιμα πιθανά σημάδια. Δεν χρησιμοποιείται το καλοκαίρι.

Η ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στις ημέρες μας (πολιδοκανόλη) είναι απόλυτα ασφαλής. Ως επιπλοκές αναφέρονται η αλλεργία, η θρόμβωση, η εμβολή, η υπέρχρωση του δέρματος, η κεφαλαλγία, τα σκοτώματα, τα δερματικά έλκη, η νέκρωση του δέρματος κ.α. Όμως στην πραγματικότητα οι πιθανότητες να συμβεί κάποια από αυτές τις επιπλοκές και εφόσον ο ιατρός έχει εκπαιδευτεί σωστά στην τεχνική και χρησιμοποιεί την ασφαλή δοσολογία φαρμάκου είναι σχεδόν μηδαμινή.

Με τη χρήση του laser για την εξάλειψη των αντιαισθητικών τις περισσότερες φορές ευρυαγγειών υπάρχει σημαντική πιθανότητα να συμβεί τοπική υπέρχρωση ή έγκαυμα και με αυτό τον τρόπο να μείνει μόνιμο σημάδι. Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται είναι να προσπαθήσει κανείς να εξαφανίσει μεγάλες σχετικά υποδόριες φλέβες που δεν ανταποκρίνονται εύκολα και απαιτούν μεγάλες δόσεις ενέργειας άρα είναι πιο εύκολο να συμβούν παρενέργειες.