Οι ευρυαγγείες στα πόδια, δεν οφείλονται σε προβλήματα του κυκλοφορικού, ούτε συνδέονται με οργανικά αίτια», λέει καθησυχαστικά Aγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων της Βιοκλινικής, και εξηγεί: «Το φαινόμενο αφορά κάποια μικρά φλεβίδια σε μέγεθος τρίχας συνήθως (τριχοειδή), με ελαφρώς αυξημένη διάμετρο από το φυσιολογικό τα οποία εντοπίζονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, κατά κανόνα στα πόδια αλλά και στο πρόσωπο. Αυτές οι βλάβες του δέρματος εμφανίζονται δύο με τρεις φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο σχήμα τους (γραμμοειδείς, αστεροειδείς ή διάχυτες), από το κόκκινο ή μπλε χρώμα τους και από την έλλειψη συμπτωμάτων πόνου».
Πώς προκαλούνται οι ευρυαγγείες;
- Αναζήτησε ως κύριες αιτίες εμφάνισης την ορθοστασία και τον τρόπο ζωής, που αναμφίβολα επιβαρύνεται βαθμιαία από το αυξημένο βάρος, αλλά και την πιθανή τάση του οργανισμού σου να εμφανίζει τέτοιο σύμπτωμα» επισημαίνει ο γιατρός.
- Όσον αφορά στο πρόσωπο, η ύπαρξη ευρυαγγειών αποδίδεται σε κληρονομικούς παράγοντες, διάφορες ορμονικές διαταραχές, αλλά και στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
- Με μια απλή εξέταση ο αγγειοχειρουργός θα διαπιστώσει μια ενδεχόμενη σύνδεση της ευρυαγγείας με τυχόν πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας και θα σου συστήσει θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας με κάποια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, όπως το ενδοφλεβικό Laser και στη συνέχεια σκληροθεραπεία για την οριστική εξάλειψη των ευρυαγγειών.
- Στην περίπτωση αυτή, εισάγεται μια σκληρυντική ουσία στα αγγεία, ώστε να προκαλέσει τη θρόμβωσή τους. Τα αγγεία «κλείνουν» στο σημείο όπου εισάγεται η ουσία και, ως αποτέλεσμα, παύουν να είναι ορατά με γυμνό μάτι.
- Εναλλακτικά, κάποιοι ειδικοί για τη βελτίωση των αγγειακών προβλημάτων προτείνουν τη σύγχρονη τεχνολογία με λέιζερ.«Πάντως, δε σημειώνει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τη σκληροθεραπεία και συνήθως αφορά τις πολύ μικρές ευρυαγγείες» υποστηρίζει ο ειδικός.
- Ωστόσο, ανάλογα με την περίπτωση και το είδος των ευρυαγγειών, ο αγγειοχειρουργός θα σου υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία, ενώ ενδέχεται να σε παραπέμψει σε συνδυασμό των δύο μεθόδων ώστε να απαλλαγείς οριστικά από το πρόβλημα.
- Έχε όμως κατά νου και αυτό που επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γιατρός: «Όποια και αν είναι η περίπτωσή σου και πριν καταλήξεις σε μια θεραπευτική μέθοδο, για να περιορίσεις το πρόβλημα, καλό είναι να φοράς ελαστικό καλσόν, να αποφεύγεις την ορθοστασία, το κάπνισμα και να υιοθετήσεις πιο υγιεινές συνήθειες ζωής, συμπεριλαμβανομένων της άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής».