Αυτό το οποίο κατά κανόνα απασχολεί τους περισσότερους ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια έχει να κάνει βασικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί μία φλεβίτιδα, πώς αυτή είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί οριστικά, ποιό είναι το ακριβές αίτιο που την προκάλεσε και αν υπάρχει σχετική πιθανότητα να εμφανιστεί εκ νέου στο άμεσο μέλλον. Εδώ αξίζει να τονίσει κανείς πως η φλεβική ανεπάρκεια είναι αρκετά συχνή παθολογική οντότητα καθώς υποφέρουν περίπου 4 στους 10 άνδρες και 7 στις 10 γυναίκες άνω των 30 ετών.
Μιλώντας για φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων εννοούμε την περιορισμένη αρχικά δυνατότητα κάποιων συγκεκριμένων φλεβών να συγκρατήσουν τη στήλη του αίματος που περιέχεται σε αυτές κατά τη διάρκεια ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης.
Υπό φυσιολογικές (υγιείς) συνθήκες η σωστή λειτουργία των βαλβίδων στο εσωτερικό των φλεβών εξασφαλίζει μία συνεχή, υγιή και φυσιολογική ροή του αίματος με κατεύθυνση επιστροφής κεντρικότερα προς την καρδιά. Ο ακριβής ρόλος των βαλβίδων αυτών είναι να αποτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος. Όταν οι βαλβίδες αυτές πάψουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους (ανεπαρκούν), το αίμα παλινδρομεί, εισέρχεται σε μικρότερα φλεβικά στελέχη (παρακλάδια) και λιμνάζει μέσα σε αυτά. Σε βάθος χρόνου τα διογκώνει, τα ξεχειλώνει παγιδεύοντας το αίμα μέσα σε αυτά δημιουργώντας τους αντιαισθητικούς και δυνητικά επικίνδυνους κιρσούς.
Ποια είναι οι ενοχλήσεις της φλεβικής ανεπάρκειας;
Τα πιο συχνά από τα συμπτώματα της πάθησης είναι το άλγος, το αίσθημα βάρους καθώς και καύσου στακάτω άκρα, οι νυχτερινές, όταν το πόδι βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, μυϊκές κράμπες και ο έντονος κνησμός (φαγούρα). Επιπλέον, μπορεί κανείς να παραπονεθεί για οίδημα (πρήξιμο), έκζεμα, μελάγχρωση και σκλήρυνση του δέρματος ή ακόμα και ανοιχτές πληγές (άτονα φλεβικά έλκη). Με δεδομένο ότι κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πάθησης είναι το γεγονός ότι είναι εξελικτική σε βάθος χρόνου υπάρχει μόνο επιδείνωση που αφορά είτε τη συμπτωματολογία είτε την κλινική εικόνα του ασθενούς.
Πολύς κόσμος αντιμετωπίζει τους κιρσούς ως μόνο αισθητικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά πρέπει να διευκρινιστεί ότι πέραν του αισθητικού προβλήματος και των ενοχλητικών συμπτωμάτων, ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως η φλεβική θρόμβωση. Μια πιθανή θρόμβωση αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη συνήθως αντιπηκτική αγωγή, μπορεί να επεκταθεί σε κεντρικότερο φλεβικό στέλεχος με ενδεχόμενη μετατόπιση του θρόμβου με την αιματική ροή προς τους πνεύμονες, μια κατάσταση δυνητικά επικίνδυνη που είναι γνωστή ως πνευμονική εμβολή. Συμπερασματικά οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μια παθολογική οντότητα με σχετικά μικρή θνησιμότητα, σε σύγκριση πάντα με πολλές άλλες αγγειακές παθήσεις.
Αυτό, τις περισσότερες φορές, έχει ως ασυνέπεια την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για αντιμετώπιση. Η νοσηρότητα όμως της πάθησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή, με σημαντικά αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ποια είναι η βοήθεια που προσφέρουν οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;
Μπορούμε να έχουμε βελτίωση στη συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας μόνο μετά από μακροχρόνια, συνεχή και καθημερινή χρήση ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.
Η χρήση των συγκεκριμένων καλτσών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται οριστική θεραπεία, καθώς δε θεραπεύεται με αυτή το αίτιο της πάθησης και, επιπλέον, δεν προστατεύει, απόλυτα, από πιθανές λίαν επικίνδυνες επιπλοκές όπως η θρόμβωση, ακόμα και σε συνθήκες καθημερινής της χρήσης.
Ποια θεωρείται η πλέον σύγχρονη και με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θεραπευτική αντιμετώπιση των κιρσών;
Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών στις μέρες μας γίνεται εντελώς ανώδυνα, γρήγορα , χωρίς τομές, και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, μετά την επέμβαση, χωρίς να απαιτείται παραμονή στην Κλινική.
Η ὀλη διαδικασία ξεκινάει με τον υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex φλεβών) που ως σκοπό έχει την πλήρη χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου και ειδικότερα της πιθανώς ανεπαρκούντες μείζονα και ελάσσονα σαφηνή φλέβα.Ακολούθως, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, εισάγεται μέσα στη φλέβα έναςπολύ λεπτός καθετήρας, ο οποίος στην κεφαλή του φέρει μία οπτική ίνα που θα σφραγίσει ολοκληρωτικά με την ενέργεια Laser, που εκπέμπει στην άκρη του, το παθολογικό φλεβικό στέλεχος. Η θερμική ενέργεια θα προκαλέσει συρρίκνωση των φλεβικών τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας.
Στη συνέχεια ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, είναι σε θέση να περπατήσει, να πάει περίπατο, να φάει οτιδήποτε και να επιστρέψει στο σπίτι του 2-3 ώρες μετά τη συγκεκριμένη διαδικασία..
Πρακτικά λοιπόν όλοι οι ασθενείς (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι σε θέση να αντιμετωπιστούν με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, αφού δεν υπάρχουν απόλυτοι ανατομικοί ή άλλοι περιορισμοί.